HERO-2000x1000

Rotterdam als de 'Gateway to Europe' - Crash Course Havenlogistiek

2023-03-24T15:30:00 2023-03-24T16:30:00
Online

Rotterdam als de ‘Gateway to Europe’

RPPC presenteert een nieuwe serie ‘Crash Course Havenlogistiek’. Vanaf 24 februari 2023, om de week op vrijdagmiddag van 15.30 – 16.30. Online en live vanuit de RPPC-studio in de Waalhaven. De laatste aflevering wordt vanaf een speciale locatie gepresenteerd waar jullie bij aanwezig kunnen zijn.

De Crash Course Havenlogistiek is informatief en interactief waarbij wordt ingegaan op relevante en actuele logistieke onderwerpen in de Rotterdamse haven, ondersteund door vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Voor iedereen met interesse voor havenlogistiek, er direct of indirect werkzaam is, met veel of weinig ervaring.

De presentatie is in handen van Albert Straatman en, met name, van Ramon van Hal. Ramon is inmiddels de zeer ervaren ‘host’ van de RPPC Crash Course, een initiatief dat ontstaan is tijdens de pandemie en vanwege de populariteit wederom wordt herhaald. Hij is docent (haven)logistiek en douane voor de STC-Group en de Hogeschool Rotterdam. Hij is auteur van de boeken ‘Havenlogistiek, over Cargadoor en Expediteur gesproken’ en ‘Douane in praktijk’. Informatie uit deze boeken wordt tijdens de Crash Course gecombineerd met praktijkvoorbeelden, actualiteiten en gastsprekers.

Beide boeken kunnen bij aanmelding worden besteld met een speciale korting van 15%. (Voor meer informatie: www.polestar-publishing.com/authors/ramon-van-hal/).


cursusdelen

Deze cursus wordt verdeeld over vier bijeenkomsten:

 • Vrijdag 24 februari - 15.30 uur
  Terminals, schepen en lading

  Bekijk hier de eerste aflevering terug

 • Vrijdag 10 maart - 15.30 uur
  Havenberoepen: Welke, nu en straks

  Bekijk hier de tweede aflevering terug

 • Vrijdag 24 maart - 15.30 uur
  Rotterdam als de "Gateway to Europe"

  Ongeveer driekwart van de gearriveerde lading in Rotterdam is niet voor Nederland bestemd. Of is niet uit Nederland afkomstig voor het onze buitengrenzen passeert, op weg naar een andere Europese of mondiale bestemming. Voor veel goederensoorten is duidelijk welke modaliteiten daarbij worden gebruikt, maar deze kunnen ook vanuit historie en gewoonte zijn toegepast. Verduurzaming, commerciële- en beleidsmatige redenen zorgen ervoor dat ook naar andere mogelijkheden wordt gekeken. Een trend is meer aandacht voor ‘modal shift’ en het veranderen van vervoersmiddelen binnen bestaande transportprocessen.

  In deze sessie wordt op deze trend ingegaan. Rotterdam als ‘gateway’ binnen de logistiek in Europa en daarbuiten. Hoe passen bijvoorbeeld short sea, binnenvaart, wegvervoer en de trein hierin. Zowel voor inkomende als uitgaande ladingstromen. Ook kijken wij naar Europese samenwerkingen binnen vervoersstromen en douaneprocessen.  

  Gastdocent: Femke Brenninkmeijer - CEO van Coöperatie NPRC U.A.


 • Vrijdag 14 april - 15.30 uur
  De haven van de toekomst

  In deze laatste aflevering wordt gekeken naar de haven van de toekomst. Hoe ziet onze haven er straks uit? Wat zijn de visie en strategie van de Port of Rotterdam en de verwachtingen op (middel)lange termijn voor onze logistieke hotspot. Welke inzet, aanpassingen en investeringen worden van het bedrijfsleven verwacht. Hoe kunnen wij samen in de toekomst onze positie en rol als mainport binnen de internationale havenlogistiek behouden?

Getuigschrift

Iedere deelnemer ontvangt een getuigschrift (bij deelname aan minimaal 3 bijeenkomsten).


Wat kost het?

Deelname is gratis voor RPPC-leden. Je kan via het aanmeldformulier het boek Havenlogistiek bestellen voor € 46,50. We adviseren je om het boek te bestellen, maar het is niet verplicht. 


Gezellige afsluiting

Het laatste cursusdeel word op vrijdag 14 april gezamenlijk afgesloten. Hier kunnen de cursisten elkaar ontmoeten, worden de getuigschriften uitgedeeld en organiseren we een leuke pubquiz waarin we alle onderwerpen nog eens de revue laten passeren. Dit laatste deel wordt ook online uitgezonden, voor de deelnemers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn.


Hoe werkt het?

Voor aanvang van iedere aflevering ontvang je een mail met daarin een link die toegang geeft tot de betreffende interactieve online bijeenkomst. We maken hiervoor gebruik van Zoom Webinars.

De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...
De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...