havenberoepen v2

Crash Course Havenlogistiek: Havenberoepen - welke, nu en straks Welke, nu en straks

2023-03-10T15:30:00 2023-03-10T16:30:00
Online

Havenberoepen; welke, nu en straks

RPPC presenteert een nieuwe serie ‘Crash Course Havenlogistiek’. Vanaf 24 februari 2023, om de week op vrijdagmiddag van 15.30 – 16.30. Online en live vanuit de RPPC-studio in de Waalhaven. De laatste aflevering wordt vanaf een speciale locatie gepresenteerd waar jullie bij aanwezig kunnen zijn.

De Crash Course Havenlogistiek is informatief en interactief waarbij wordt ingegaan op relevante en actuele logistieke onderwerpen in de Rotterdamse haven, ondersteund door vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Voor iedereen met interesse voor havenlogistiek, er direct of indirect werkzaam is, met veel of weinig ervaring.

De presentatie is in handen van Albert Straatman en, met name, van Ramon van Hal. Ramon is inmiddels de zeer ervaren ‘host’ van de RPPC Crash Course, een initiatief dat ontstaan is tijdens de pandemie en vanwege de populariteit wederom wordt herhaald. Hij is docent (haven)logistiek en douane voor de STC-Group en de Hogeschool Rotterdam. Hij is auteur van de boeken ‘Havenlogistiek, over Cargadoor en Expediteur gesproken’ en ‘Douane in praktijk’. Informatie uit deze boeken wordt tijdens de Crash Course gecombineerd met praktijkvoorbeelden, actualiteiten en gastsprekers.

Beide boeken kunnen bij aanmelding worden besteld met een speciale korting van 15%. (Voor meer informatie: www.polestar-publishing.com/authors/ramon-van-hal/).


cursusdelen

Deze cursus wordt verdeeld over vier bijeenkomsten:

 • Vrijdag 24 februari - 15.30 uur
  Terminals, schepen en lading

  Bekijk hier de eerste aflevering terug

 • Vrijdag 10 maart - 15.30 uur
  Havenberoepen: Welke, nu en straks

  In een mainport als de Rotterdamse haven zijn veel verschillende beroepen. Voor iedereen is wel een geschikte functie te vinden, van fysieke taken die door havenwerkers op terreinen en in warehouses worden uitgevoerd tot aan de managers en strategen op de hoofdkantoren. Bij havenbedrijven, logistiek dienstverleners, overheden en de douane. Van praktisch tot aan theoretisch opgeleid. Elke taak vraagt om bepaalde vaardigheden, opleiding, kennis en ervaring. Deze taken veranderen mee met de ontwikkelingen in de logistiek en de havenwerkers gaan daarin mee.

  Deze aflevering van de Crash Course gaat over de verschillende beroepen. Welke zijn er zoal te vinden binnen het logistieke havenproces. Ook kijken wij naar actuele ontwikkelingen. Hoe wordt bijvoorbeeld omgegaan met een mogelijk tekort aan werknemers. Ook een toekomstbeeld door veranderingen en innovaties komt aan bod.

  Gastdocent: Ed van den Hoek - Opleidingscoördinator bij Matrans Marine Services

 • Vrijdag 24 maart - 15.30 uur
  Rotterdam als de "Gateway to Europe"

  In deze sessie wordt op deze trend ingegaan. Rotterdam als ‘gateway’ binnen de logistiek in Europa en daarbuiten. Hoe passen bijvoorbeeld short sea, binnenvaart, wegvervoer en de trein hierin. Zowel voor inkomende als uitgaande ladingstromen. Ook kijken wij naar Europese samenwerkingen binnen vervoersstromen en douaneprocessen.

 • Vrijdag 14 april - 15.30 uur
  De haven van de toekomst

  In deze laatste aflevering wordt gekeken naar de haven van de toekomst. Hoe ziet onze haven er straks uit? Wat zijn de visie en strategie van de Port of Rotterdam en de verwachtingen op (middel)lange termijn voor onze logistieke hotspot. Welke inzet, aanpassingen en investeringen worden van het bedrijfsleven verwacht. Hoe kunnen wij samen in de toekomst onze positie en rol als mainport binnen de internationale havenlogistiek behouden?

Getuigschrift

Iedere deelnemer ontvangt een getuigschrift (bij deelname aan minimaal 3 bijeenkomsten).


Wat kost het?

Deelname is gratis voor RPPC-leden. Je kan via het aanmeldformulier het boek Havenlogistiek bestellen voor € 46,50. We adviseren je om het boek te bestellen, maar het is niet verplicht. 


Gezellige afsluiting

Het laatste cursusdeel word op vrijdag 14 april gezamenlijk afgesloten. Hier kunnen de cursisten elkaar ontmoeten, worden de getuigschriften uitgedeeld en organiseren we een leuke pubquiz waarin we alle onderwerpen nog eens de revue laten passeren. Dit laatste deel wordt ook online uitgezonden, voor de deelnemers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn.


Hoe werkt het?

Voor aanvang van iedere aflevering ontvang je een mail met daarin een link die toegang geeft tot de betreffende interactieve online bijeenkomst. We maken hiervoor gebruik van Microsoft Teams.

De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...
De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...