HERO Waalhaven Group

Waalhaven Group investeert in containeroverslag

Haveneconoom Bart Kuipers schreef in deze nieuwsbrief over verschillende uitbreidingsplannen op de Maasvlakte. APMT en RWG hebben immers forse uitbreidingsinvesteringen aangekondigd.

 

Zij zijn echter niet de enige ondernemingen die investeren in de haven van Rotterdam als containerhub. Zo startte Waalhaven Group met de bouw van een nieuw containerdepot, naast de Euromax-terminal. “Het zal niet alleen een empty-depot zijn,” geeft Jan Overdevest, directeur Waalhaven Group, aan. “We slaan straks ook volle containers op.”

 

De directeur ziet een groeiende markt voor early delivery, voor exportcontainers die te vroeg aangeleverd worden. En voor containers die dan langer gevuld in de haven blijven, en die men dan liever niet laat staan op de dure deepsea terminal. Overdevest: “De kunnen ze dan bij ons neerzetten.” Naast de opslag van containers is Overdevest ook voornemens op de nieuwe terminal containers te gaan repareren en schoon te maken. “Reefers zijn ook welkom.”

Het terrein is nu nog braakliggende grond. “We beginnen met 4,5 hectare maar kunnen in de toekomst uitbreiden tot ongeveer 8 hectare.” De terminal moet in maart 2024 in bedrijf zijn.

 


Duurzame havenkraan

Dat is overigens niet het enige nieuws dat Overdevest wil delen. “We zetten als Waalhavengroep ook stappen op het gebied van duurzaamheid. We zijn er namelijk in geslaagd een terminalkraan te elektrificeren door gebruik te maken van een vliegwiel.” Het interessante daarvan is, zo legt de directeur uit, dat je in feite aan een lage vermogensvraag vanuit het stroomnet genoeg hebt. “De pieken en dalen in de energievraag van de kraan vang je op met het vliegwiel.” Dit betekent dat Waalhaven Group geen extra aanvraag voor elektriciteit bij netbeheerder Stedin hoefde te doen.

 

Het vliegwiel heeft een diameter van een meter of vier. Overdevest: “Het wiel draait heel snel rond. De energie die daarin zit gebruik je dus om stroom op te wekken en af te geven bij een piek.” Daar staat tegenover dat de terminalkraan stroom opwekt als een container zakt. “Zo sla je elektriciteit tijdelijk op.”

 


Oplossing voor stroomnet

De betreffende kraan staat bij United Waalhaven Terminals (UWT). “De laatste test voor het vliegwiel is uitgevoerd. Alles is nu in bedrijf.” Overdevest ziet zeker toekomst voor deze technologie. “We zijn bijvoorbeeld ook actief met een terminal in Limburg, waar het stroomnet overvol is. Daar kan een dergelijke kraan beslist en oplossing zijn.”

thumbnail