hero skbw

Veel animo voor havenwerk


In een eerder artikel gaven FMJ Group en Koninklijke Van der Wees aan deel te nemen aan de Studiekeuzebeurs West die op vrijdag 9 en zaterdag 10 december plaatsvond in Ahoy. Zij waren niet de enige RPPC-leden die zich presenteerden: ook Matrans, TOS, Rederij T. Muller Dordrecht, Euronordic, Rederij de Jong, NPRC en KRVE waren, net als het team van RPPC en EIC, aanwezig in Ahoy.

Een aantal van hen schoof hun jong(st)e medewerkers naar voren. Zo probeerde Vincent van Dalen, Junior Project Coördinator bij RPPC, enthousiast jongeren met de touchscreens en iPads op de stand te laten werken. Op deze devices konden leerlingen de tool ‘Havenberoepenwijzer’ invullen. “Aan de hand van hun interesses, kunnen ze hierop zien welke vervolgopleidingen ze nodig hebben om tot een bepaald beroep te komen,” geeft van Dalen aan. “Als ze bijvoorbeeld aangeven piloot te willen worden, kunnen wij hen vertellen dat ook voor dronepiloot of het overzetten van bemanningen met een helikopter werk is in de haven.”

Komt een jongere niet verder dan de mededeling dat hij of zij gaming leuk vindt, dan laat van Dalen zich niet uit het veld slaan. “Veel werk in de haven is tegenwoordig gaming voor volwassenen: denk aan het laden en lossen van containers, of ook hier weer het werken met drones.”

 

De tool die gebruikt wordt op de iPads en touchscreens is ontwikkeld door het Educatie en Informatiecentrum Haven (EIC). Die organisatie nam zelf, in de persoon van directeur Michiel Breijs, ook deel aan de beurs. “We passen de tool continu aan,” legt hij uit. “Aan de ene kant om de links naar de verschillende opleidingen actueel te houden, maar ook om beroepen toe te voegen. Dat doen we in nauwe samenwerking met onder meer het STC.”

 


Ouders als influencers

De tweede dag wordt door de deelnemers anders ervaren dan de eerste. “Op zaterdag komen de ouders mee,” geeft Breijs aan. “Dat zijn natuurlijk de belangrijkste influencers voor de jongeren.” Dat herkent ook Vivienne Boer, HR Officer bij Muller Dordrecht. “Op vrijdag was het met ruim 8000 bezoekers lekker druk. Op zaterdag merk je met de ouders erbij dat er meer gerichte vragen zijn.” Susan Dijkstra, Projectmanager bij RPPC, geeft aan dat de aanwezigheid van de ouders vaak tot meer interacties en vragen leidt. “We proberen zowel de jongeren als hun ouders een breed beeld te geven van het werk in de haven.”

 


Jongeren enthousiasmeren

Dat is ook de intentie van Wolter Strijker, directeur bij FMJ Elektro B.V. “We hopen door deelname aan een evenement als dit dat we veel scholieren en hun ouders kunnen enthousiasmeren voor (elektro)technische beroepen.” Strijker geeft aan dat op de eerste dag, de vrijdag, vooral jonge vmbo-studenten de beurs bezochten. Op zaterdag waren er ook veel vakvolwassenen, op niveau 3 MBO en 4 HAVO. “Wij lopen er in onze sector tegenaan dat je pas met 18 jaar op een industriële plant mag komen,” legt Strijker uit. “Je moet studenten dus in een beschermde omgeving onboarden en enthousiast houden tot ze die leeftijd hebben.”

 

Dat betekent dat de jongeren vaak in eerste instantie binnenwerk doen, zoals het bouwen van elektrokasten. “Of ze zijn wel buiten actief, maar dan niet in de industriezone.” Is er dan niet het risico dat deze medewerkers direct na de ‘jeugdopleiding’ de transfer maken naar een ander bedrijf, vragen we de directeur. “Dat probleem zie ik niet,” luidt het antwoord. “Ze hebben dan in elk geval gekozen voor de technische branche, daar worden we allemaal beter van.”

 


Een dag per week naar school

In veel gevallen gaan de studenten binnen een leer-werktraject aan de slag bij ondernemingen. “Dat betekent een dag naar school, en vier dagen binnen het bedrijf,” weet Wilko Risseeuw, praktijkopleider bij KRVE en zelf al meer dan twintig jaar werkzaam als Roeier. “De opleiding bij ons duurt drie jaar.”

 

In het kort legt hij uit hoe de selectie van roeiers verloopt. “We krijgen genoeg aanmeldingen. We gaan met de kandidaten eerst een dagdeel varen, en kijken hoe ze in een boot staan. Dan vallen er vaak al mensen af.” Uiteindelijk blijven tussen de zes en tien mensen over. “Dat hangt ervan af hoeveel oudere roeiers vertrekken.” De belangstelling bij roeiers was groot tijdens de beurs.

 


Vragen over het salaris

Ook Mine Aydin, Consultant bij TOS, is enthousiast. “Ik heb al veel jonge mensen gesproken en zelfs al een aantal inschrijvingen binnen voor een leer-werk-traject.” Naast vragen over het werk en de werktijden in de haven, wordt zeker ook geïnformeerd naar de verdiensten. “Soms durven ze het zelf niet te vragen, maar doen de ouders het wel.” Om die eventuele verlegenheid weg te nemen begint Breijs (EIC) er vaak zelf over. “Het is natuurlijk wel belangrijk voor die jongeren, om te weten wat ze geen verdienen. En het voordeel is dat de haven vaak beter betaalt dan ander werk.”

thumbnail