Aan de Hartel Terminal, een droge bulkterminal die Marcor Stevedoring exploiteert, werd in de nieuwsbrief van RPPC al eerder aandacht besteed. Zo schreven we over de eerste trein met dry bulk die vanuit Polen op de terminal arriveerde. Ook de nieuwe kraan die RPPC-lid Liebherr onlangs leverde kwam in het nieuws. Lees dat artikel hier (klik).
Met Danny Swart, Managing Director bij Marcor Stevedoring, gaan we nader in op de ontwikkelingen op de Hartel Terminal. “Inmiddels worden er wekelijks meerdere treinen afgehandeld en zijn diverse nieuwe operaties aangevangen,” geeft Swart aan. “Dus onze dry bulkterminal is aardig opgestart!”
Elektrificatie
Half februari werd op de terminal de eerste elektrische rijdende terminalkraan in ontvangst genomen, een Liebherr. Swart: “Bij het doen van investeringen voor de lange termijn moet je nadenken over de footprint, waaronder onze eigen CO2- en stikstofuitstoot. Duurzaamheidsoverwegingen wegen voor ons zwaar mee in de besluitvorming welk type nieuw equipment wij aanschaffen.
Daarnaast is elektrificatie vaak al goed te realiseren als je over de juiste infrastructuur beschikt, vertelt Swart die daarmee niet enkel doelt op de beperkt wordende capaciteit van het elektriciteitsnet. “De Hartel is vanaf het begin ontwikkeld en gebouwd met een aantal elektrische brugkranen. We beschikten zodoende al over de benodigde netcapaciteit en alle aansluitingen. Dat maakte de investeringsbeslissing iets makkelijker.”
Ook past de investering in de ambitie van Marcor Stevedoring om de Hartel als een volledig groene terminal te laten opereren.
Reach van 64 meter
De keuze voor Liebherr had niet alleen te maken met het elektrische aanbod van de leverancier, geeft Swart aan. “We hebben een nieuwe bulkloods aan de kade ontworpen en gebouwd die voortborduurt op een op- en overslagconcept waar onze collega’s in Antwerpen al een paar jaar succesvol mee werken. Om deze loodsen efficiënt te vullen is een kraan met voldoende reach nodig. Bijna alle mobiele droge bulk kranen hebben een reach van 40 tot 50 meter, de Liebherr LHM 800e gaat daar echter met zijn reach van 64 meter flink overheen. Dankzij de uitmuntende reach kunnen wij met deze kraan ook boord-boord operaties gaan uitvoeren, wat goed aansluit op het werk waar Marcor groot mee is geworden.”
Tot slot vragen we Swart of er nog een tweede kraan komt. “Ja. We kunnen niet wachten nog veel meer droge bulkproducten met deze kranen te gaan behandelen, de tweede Liebherr LHM 800e is daarom al besteld. Later dit jaar krijgt onze eerste kraan dus een broertje!”