240815-RPPC Heineken ML_DSA6802

’Zonder Rotterdam had Heineken niet meer bestaan’

De RPPC-Zomerborrel in het Heineken Gebouw Rotterdam was een groot succes! Op 15 augustus werd het hele pand afgehuurd, zodat iedereen die wilde kon deelnemen.

Veel RPPC-leden waren zich niet bewust van de rijke Rotterdamse geschiedenis van brouwerij Heineken, verscholen achter het prachtige pand aan de Crooswijksesingel. Gelukkig was Theun Huisman er als enthousiaste gids om de bezoekers, verdeeld in drie groepen, rond te leiden. Het pand, dat tot ver in de jaren '90 als kantoorlocatie diende, herbergt nog steeds de erfenis van de ooit bruisende brouwerij, terwijl de andere gebouwen al lang zijn gesloopt.


Eigen waterbronnen

Van 1874 tot 1974 brouwde Heineken niet alleen in Amsterdam aan de Stadhouderskade, maar ook in Rotterdam. Sterker nog, in die tijd werd het meeste bier in Rotterdam geproduceerd. Huisman legde uit dat dit onder andere kwam door de aanwezigheid van eigen waterbronnen op de locatie aan de Linker Rottekade, wat het aanvoeren van water voor het brouwproces overbodig maakte. Daarnaast was Rotterdam verantwoordelijk voor de bierproductie bestemd voor export naar onder meer Amerika. "De haven van Rotterdam speelde een cruciale rol in de groei van deze productielocatie," aldus Huisman.

Niet alleen de haven was belangrijk. Succesvolle havenondernemers, zoals Lodewijk Pincoffs, ondersteunden de jonge brouwerij van Gerard Adriaan Heineken financieel. Pincoffs, een prominente zakenman, droeg met zijn Rotterdamsche Handelsvereeniging en Afrikaansche Handelsvereeniging aanzienlijk bij aan de aanleg van de havens op Zuid en daarmee ook aan het succes van Heineken.

Wat de Rotterdamse locatie verder bijzonder maakte, was het moderne laboratorium op de eerste verdieping van het Heineken Gebouw, waar de RPPC-leden werden ontvangen. Hier werd het beroemde A-gist ontwikkeld, dat nog steeds wordt gebruikt voor de vergisting van Heinekens bier. Volgens Huisman is het dan ook geen overdrijving om te zeggen dat "Heineken zonder Rotterdam niet meer zou hebben bestaan."


Relatie met Oranjeboom

Bij de oprichting van de brouwerij speelde nog een andere bekende Rotterdamse onderneming een rol: Oranjeboom. Op voorwaarde dat zij zelf voorlopig geen pils zouden brouwen, kregen zij aandelen in Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij nv en mochten zij directieleden voordragen.

Toen uitbreiden in Amsterdam en Rotterdam niet meer mogelijk was, besloot Heineken een nieuwe grote brouwerij in Zoeterwoude te openen, die, net als de locatie in Den Bosch, nog steeds bier produceert.


De kracht van reclame

In de verschillende ruimtes van het Heineken Gebouw, die tegenwoordig als vergaderlocaties worden verhuurd, komt de rijke historie van de brouwerij tot leven. Een bijzonder onderdeel is de presentatie over het gebruik van reclame om Heineken bier populair te maken. Freddy Heineken, die zijn kennis over reclame in Amerika opdeed, was hierin een meester. Maar ook al voor zijn tijd wist het bedrijf het publiek te enthousiasmeren – en dat dat enthousiasme tot op de dag van vandaag voortduurt, was ook zichtbaar tijdens de netwerkborrel op het dakterras van het Heineken Pand.

240815-RPPC Heineken ML_DSC2329

Foto's: Mirjam Lems