In de derde aflevering van onze reeks wintercolumns kijkt Richard van der Eijk, Director Communications & External Affairs bij Havenbedrijf Rotterdam en lid van het bestuur van RPPC vooruit op 2022 en verder.
Havenbedrijf Rotterdam bestaat volgend jaar negentig jaar. In 2023 hoopt RPPC eenzelfde lustrum te vieren. Als we over tien jaar, aan de vooravond van twee eeuwfeesten, terugkijken op het decennium dat nu voor ons ligt, zal er veel veranderd zijn.
Op het hele ecosysteem dat de havencommunity is - en dat bestaat uit grote en kleine ondernemingen, het havenbedrijf, de stad en andere stakeholders - komen twee belangrijke transities af. Ik vertel de leden van RPPC niets nieuws als ik meld dat digitalisering en de energietransitie grote gevolgen zullen hebben. Met digitalisering hebben we al langer te maken, de energietransitie kwam later, volstrekt zich met net zo’n grote snelheid en heeft een grote impact.
Forse stappen
In 2032 zullen we een haven zien die andere grondstoffen overslaat, waarin andere energiedragers dominant zijn en die de productie van andere producten mogelijk maakt.
Waarschijnlijk zullen we in ons havencomplex zowel de productie, als de grootschalige import van waterstof tegenkomen. Ik verwacht dat tegen die tijd de afvang en opslag van CO2 een belangrijke rol zal spelen, ook omdat CO2 in de toekomst weer een grondstof voor processen zal zijn.
We zullen er tegen die tijd echter ook van overtuigd zijn dat de beide transities veel veranderden, maar dat de innovaties ook na de eeuwfeesten van Havenbedrijf Rotterdam en, een jaar later, RPPC niet stoppen. In tegendeel. Maar tegen die tijd hebben we gezamenlijk wel al een aantal forse stappen gezet. Sterker nog: die zetten we nu.
Succesvolle community
Alle partijen hebben bij de adoptie van veranderingen hun eigen verantwoordelijkheid. Havenbedrijf Rotterdam faciliteert de energietransitie onder meer door het realiseren van de noodzakelijke infrastructuur. Denk daarbij aan de backbone die het transport van waterstof mogelijk moet maken, of aan een centrale hub voor het transport van CO2 naar de Noordzee waar het op diepte kan worden opgeslagen.
Ook RPPC heeft een belangrijke rol. Juist door het delen van kennis tussen de leden, door het belichten van succesverhalen blijft de hele keten in de haven aangehaakt. De populariteit van de Offshore Community bewijst dat de RPPC-leden elkaar niet alleen weten te vinden, maar ook samen de schouders onder de transitie zetten.
Hechte relaties
Het sterke netwerk van RPPC staat voor mij symbool voor de kracht van onze haven. Rotterdam is als geen andere havenstad excellent gepositioneerd om te profiteren van de energietransitie. Een zeer breed pallet aan ondernemingen is al kort of (heel) lang actief in het ecosysteem. De lijnen zijn kort, de relaties hecht. Ondernemingen zijn vaker partners dan concurrenten van elkaar, zeker als het erom gaat de positie van Rotterdam te versterken.
Ik realiseer me dat deze samenwerking niet op ideële uitgangspunten berust. We zitten allemaal in de wedstrijd om zaken te doen. Maar van een innige samenwerking, waarbij alle partijen in de supply chain efficiënt samenwerken, waarbij de output van de ene partij de grondstof voor een collega is, en waar ‘geen woorden maar daden’ net zozeer het motto is van startups als van ondernemingen met een lange traditie, profiteren we allemaal.
Voor 2022 wens ik alle leden allereerst een goede gezondheid. Daarnaast spreek ik de verwachting uit dat we volgend jaar na twee jaar pandemie écht meer ruimte krijgen. Ik hoop dat dit de ondernemers in Rotterdam nieuwe kansen biedt en zie verder uit naar een succesvolle Breakbulk Europe beurs waar in mei veel RPPC-leden aanwezig zullen zijn.