HERO-GE-SIF-WIND-L

internationaal samenwerken

GE Renewable Energy mag dan pas sinds kort lid zijn van de Offshore Community Rotterdam via RPPC, een van de producten die de fabrikant levert kennen we allemaal. Het concern was immers betrokken bij de bouw van de Haliade X. Sinds eind 2019 staat deze windturbine, de grootste ter wereld, in de haven van Rotterdam. Een impressie van de bouw van deze 245 hoge gigant is hier te zien.

Voor Ward Gommeren, Senior Regional Sales Director Off Shore Wind Benelux  bij GE Renewable Energy tekent de realisatie van de Haliade X de kracht van Rotterdam. “Het gaat hierbij in eerste instantie om een demoproject, gevestigd op de bedrijfslocatie van Sif.” GE Renewable ging daarvoor een joint venture aan met Sif Holding en Pondera Development. Aanvankelijk heette het project Twinpark, later omgedoopt tot het meer representatieve Future Wind.


Samenwerking Havenbedrijf

“We hebben het project samen met de twee partners ontwikkeld, maar in concurrentie met een aantal andere internationale locaties om de molen met een nieuw model turbine, die 14 MW kan leveren, te bouwen”, herinnert Gommeren zich. “Maar de goede en soepele samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam en de gemeentelijke autoriteiten in combinatie met de ondersteuning door Stedin bij het aansluiten op het elektriciteitsnet, zorgde ervoor dat we hier het snelst aan de benodigde vergunningen konden komen.”

Hoewel Gommeren zich normaal gesproken vooral richt op offshore projecten, gaat het bij de Haliade om een op land gebouwde molen. “Het is een interessant gegeven dat de Tweede Maasvlakte weliswaar als nieuw land is aangelegd, maar dat deze locatie zich net voor de oude achterdijk die er vroeger lag bevindt. Het is in die zin herwonnen land. De windcondities zijn hier zeer geschikt voor een molen van deze omvang en de industriële omgeving is perfect gebleken om deze te kunnen installeren.”

Voor de fabrikant is de molen, die beschikt over rotorbladen van 107 meter lengte, met recht een demonstratieproject. “We kunnen alle mogelijke testen uitvoeren. Daarna zal de operator, dat is Sif Twinpark, de molen nog 15 jaar commercieel uitbaten.”


Eigen fabricaat

Tijdens een bijeenkomst van de Offshore Community die RPPC vorig jaar organiseerde, werd er gewaarschuwd voor het gebruik van Aziatische onderdelen van mindere kwaliteit. “Wij ontwikkelen en bouwen alles zelf”, stelt Gommeren. “Zo worden de rotorbladen gefabriceerd in de fabriek van onze dochteronderneming Allen Wind Power in het Franse Cherbourg. Gommeren geeft aan dat meer nearshore-projecten worden gestart, zoals op strekdam in de Eemshaven. “Als de windsnelheden en de ondergrond goed is, dan zijn dit interessante locaties, ook vanwege het onderhoud dat op een efficiënte manier kan worden gerealiseerd.


Samenwerking

Gommeren heeft een duidelijke motivatie om lid te worden van de Offshore Community Rotterdam. “Veel bedrijven ondersteunden ons tijdens de bouw van de Haliade, een groot aantal daarvan is lid van RPPC. We zijn geïnteresseerd in het opbouwen van een nauwe band met deze ondernemingen en zoeken ook mogelijkheden om met hen samen te werken aan projecten buiten Nederland. Veel interessante partijen, zoals de marine contractors, zijn immers gevestigd in het Rotterdamse.”

Een advies van Gommeren aan de leden is dan ook intensief samen te werken en contacten te onderhouden via dit gezamenlijke platform. “Zo kunnen we de energietransitie realiseren.”

Thumbnail-GE-SIF-WIND-L