HERO-Working Across Generations

Working across generations

Tijdens het webinar Working across generations gingen jongeren en de gevestigde orde in de maritieme sector met elkaar in gesprek over uiteenlopende onderwerpen.

Gebruik de kennis van ervaren collega’s, maar trek je eigen plan”
Jong Haventalent 2021 Jan van Dinther modereerde een digitale discussiebijeenkomst georganiseerd door Innovation Quarter, Maritime Delta, Jong Havenvereniging Rotterdam, RPPC, Port of Rotterdam, CHIO, Rotterdam Partners, RMSC en Deltalinqs. De sessie, die de titel “Working across generations” droeg adresseerde de wijze waarop jonge professionals en meer ervaren vakkrachten samenwerken en hoe startups en gevestigde ondernemingen kunnen samenwerken.

Van Dinther, zelf werkzaam voor Siemens, liet ook drie gasten aan het woord, namelijk Daria Kremenskaia, Senior Logistics Engineer bij CargoSnap. Ook ondernemer en Peter Goedvolk, die als CEO bij First Dutch investeert in innovatieve bedrijven. Alsmede Ashley Hofmann, die Community Lead is bij Buccaneer Delft en bestuurslid is van de Klimaat Energie Koepel.

Stelling 1: Het is belangrijk voor het management van bedrijven om digitale vaardigheden te beheersen.
“Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf”, wordt wel gezegd. Als dat zo is, hebben we dan in al die managementlagen digitale vaardigheden nodig? Uit de poll blijkt dat de deelnemers het inderdaad belangrijk vinden. 

Daria Kremenskaia is het daarmee eens. “Elke onderneming moet een digitaliseringsslag ingaan. Dat betekent echter niet dat je alles zelf moet bouwen en ontwerpen. Er zijn voor bijna alle issues applicaties als SaaS-oplossingen beschikbaar. Dus: zorg dat je de kennis in huis hebt om die oplossingen te vinden en te implementeren.” Peter Goedvolk is het daarmee eens. “Je hebt als algemeen manager een basiskennis nodig, op juridisch vlak, op financieel vlak en ook op het gebied van IT. Wel is het zo dat IT inmiddels absoluut onmisbaar is en dat er sprake is van een inhaalslag die gemaakt moet worden. Dus ja, ik ben een groot voorstander van de stelling. Mijn advies daarbij: kijk vooral ook wat startups kunnen bieden.”

Stelling 2: De nieuwe generatie professionals wil slechts 32 uur per week werken.
Ashley Hofmann denkt dat de stelling niet klopt. “Voor de nieuwe generatie is het veel belangrijker bij een werkomgeving actief te zijn die dicht staat bij hun leefwereld. Dat betekent: aandacht voor duurzaamheid en diversiteit.” Ze geeft aan zeker wel jongeren te kennen die minder uren werken, maar die tijd dan weer gebruiken om zich aan te sluiten bij een bepaald platform of vereniging. Dit, om zo toch bij te dragen aan de maatschappij. “Of om extra opleidingen en trainingen te doen”, vult Kremenskaia aan. Die overigens wel van mening is dat deeltijdwerken in de logistieke sector niet werkt.

“Als senior is mijn eerste reactie ook te zeggen dat deeltijdwerken niet kan”, geeft Goedvolk aan. “Anderzijds heeft corona laten zien dat werken beslist ook anders kan. Vanuit huis, en met veel minder reistijd. Dus deeltijdwerken lijkt me eigenlijk niet onmogelijk.”
De uitslag van de poll die gekoppeld is aan de stelling is in balans: 50/50.

Stelling 3: Er moet binnen opleidingen veel meer aandacht komen om studenten voor te bereiden op het entrepreneurship
Deze stelling werd ingebracht door Goedvolk, die zowel in loondienst werkte als zelf lange tijd ondernemer was. “Ik zou een lans willen breken voor het motiveren van mensen om zelf in de Rotterdamse haven te gaan ondernemen.” In een Digitale Port Call die RPPC organiseerde bepleitte Havenvrouw van het Jaar Annet Koster al dat juist ook buiten de grote corporates, in het MKB bij startups veel te leren valt voor jonge mensen, ook Goedvolk propageert dat. “Dat brengt ondernemerschap naar de jongeren toe.”

Hofmann meent dat tegenwoordig ondernemers met een andere mindset de markt betreden dan voorheen. “Denk dan weer aan duurzaamheid, inclusiviteit. Dat kan botsen met de cultuur in gevestigde ondernemingen.” Een cultuurverschil is ook vaak te zien in het feit dat grote bedrijven alles ‘dicht laten timmeren’ door de invloedrijke afdeling compliancy. “Dat zouden we soms moeten doorbreken.”
Desondanks stelt Daria Kremenskaia dat jonge ondernemers de kennis van de oudere generatie wel moeten gebruiken, wat Goedvolk beaamt. “Leer van de fouten die wij maakten.”

Stelling 4: Om de energietransitie te versnellen en klimaatdoelstellingen te halen moeten jonge professionals meer beslissingsbevoegdheden krijgen en moet de gevestigde orde een faciliterende en dienende rol innemen.
Peter Goedvolk vindt het een prikkelende en goede stelling en refereert aan het feit dat informateur Mariette Hamer zich juist ook door jonge professionals liet bijpraten. “En terecht, zij zijn nog dertig tot veertig jaar actief in de maatschappij.” Goedvolk pleit, refererend aan de vorige stelling, ook voor het geven van kansen aan startups. “Overlaad ze niet met regels en voorwaarden. En meng ervaring met nieuwe frisse ideeën. De transitie die op ons afkomt vereist dat.”

Ashley Hofmann herkent de ‘Sturm und Drang bij veel jongeren’. “Niet alles helemaal kapot rekenen maar ook onderweg zien wat we tegenkomen en aan moeten passen.” Kremenskaia herkent dat wel. “Er zijn altijd risico’s en niets doen of aanpassen is nog wel het grootse risico.” Wel voegt ze eraan toe dat medewerkers en ondernemers met ruime ervaring een coach of leraar kunnen zijn. “Luister naar ze, verneem hun ervaring en bepaal zelf wat je ermee doet.”

Stelling 5: Je kunt succesvol zijn met een startup als je meer dan tien jaar werkervaring hebt.
Daria Kremenskaia snapt de achtergrond van de stelling. “Je weet soms pas na een paar jaar wat een markt of sector werkelijk nodig heeft. Alleen moet je dan nog wel de flexibiliteit hebben om bestaande processen niet alleen aan te passen maar werkelijk te transformeren”

Aan de andere kant zien we door de jaren heen vaak studententeams die een bedrijf starten, denk aan Hyperloop of verschillende organisaties die zich met de Ocean cleanup bezighouden. Ashley Hofmann: “Het is uiteindelijk de combinatie van kennis en ambitie die het verschil maakt.”

Stelling 6 is een vraag: “Wat is de ideale gemiddelde leeftijd van een Raad van Bestuur?”
Peter Goedvolk reageert: vroeger moest je een man zijn met grijs haar en de nodige ervaring. Dat is inmiddels wel veranderd. Toch moet je denk ik wel wat vlieguren hebben, dus ik den aan eind 40 of begin 50.”

Hofmann weet dat er programma’s zijn om studenten in zekere zin op te leiden voor een dergelijke positie. “Ik denk dat eind 20 of begin 30 een streven zou kunnen zijn.” Zeker in het kader van de grote transitie die we meemaken, is het goed ook frisse meningen in een Raad van Bestuur te horen.”

Stelling 7: Jongeren komen alleen naar events om te borrelen. Niet uit interesse voor de inhoud.
Met die stelling is het publiek het niet eens. Goedvolk draait het zelfs om. “Ik hoorde altijd dat het de ouderen zijn die alleen voor de bitterballen en het bier komen.” Daria Kremenskaia geeft aan ook graag te borrelen, los van de interesse in de inhoud. “Kijken we eens naar Breakbulk Europe dat mede dankzij RPPC naar Rotterdam komt. Eigenlijk zou de Jong Havenvereniging daar een programma gericht op jongeren aan moeten koppelen.”


Bekijk hier het webinar terug

Thumbnail-Working Across Generations