rppc haliade x bezoek, sif group maasvlakte rotter

Field trips, daar zijn we goed in met de offshore community. Na een bezoek aan EuroRope, Tata Steel en North Sea Port eerder dit jaar, werden we deze week ontvangen bij Sif op de Maasvlakte 2.

Terugblik bedrijfsbezoek SIF

Field trips, daar zijn we goed in met de offshore community. Na een bezoek aan EuroRope, Tata Steel en North Sea Port eerder dit jaar, werden we deze week ontvangen bij Sif op de Maasvlakte 2. Aanleiding: de uitbreiding van het bedrijf met maar liefst 20 ha en de bouw van de krachtigste windturbine ter wereld, de Haliade-X 12 MW. In een bomvol zaaltje verzamelden zich meer dan veertig man.

Drie sprekers waren er. Joost Eenhuizen van Havenbedrijf Rotterdam benadrukte het nog maar eens: offshore is belangrijk. En Rotterdam zal vooroplopen want hier gebeurt het. Er zijn veel ketens in de haven, en aan het Havenbedrijf de taak om al die ketens samen met de Offshore Community Rotterdam en RPPC zoveel mogelijk met elkaar te verbinden. De olie- en gassector staat onder druk, maar is nog steeds belangrijk. Offshore decommissioning is nog niet zo aanwezig in Rotterdam maar zien ze als een groeimarkt. En natuurlijk wind, want daarvoor zijn we hier vandaag. Joost: “Een booming markt, waarvan alle onderdelen belangrijk zijn: construction, logistics en pre-assembly, installatie en commissioning en natuurlijk operations en onderhoud.” Spannend om daar deel vanuit te maken, vinden de meeste aanwezigen vandaag, want: wind heeft de toekomst.

Diederik de Bruin, projectmanager van zijn gloednieuwe offshore terminal, vertelt dat Sif in 2016 naar Rotterdam kwam. Er werken hier zo’n 120 man en 120 subcontractors en dat aantal zal groeien. Sif maakte eerder drukvaten en onder andere  buizen voor de Maeslantkering en de London Eye maar nu de ligt de focus op het maken van de monopiles voor de fundering van offshore windturbines. “We hebben altijd een zeehaven nodig gehad, maar met de monopiles die alsmaar groter worden, werd die noodzaak urgenter. In Roermond walsen we de ringen en die transporteren we via de binnenwateren naar Rotterdam. Daar worden de ringen aan elkaar gelast in onze assemblagehal van 2,5 ha. Vanuit hier gaan ze naar de windparken op zee.” De cijfers zijn indrukwekkend: de site is 62 ha. groot, er zijn zes coatinghallen. Er wordt 24/7 gewerkt door drie ploegendiensten want elke week moeten er vier monopiles uit de hal komen. “De vraag naar windturbines is enorm toegenomen. Niet alleen vanuit Nederland, wij maken ze nu voor Borssele I, II, III en IV.  Ook de buitenlandse markt groeit gestaag. Zo hebben we klanten in België, UK, Duitsland en Scandinavië. Daarnaast gaan we monopiles leveren voor het eerste grote windpark in de US en zijn we ook hard bezig in Azië .”

Ward Gommeren van GE Renawable Energy omarmt de omwenteling van de traditionele energiebronnen naar de nieuwe energie ten volle. Hij benadrukt hoe belangrijk het is: nieuwe energie levert een nieuwe markt op en vele kansen voor huidige bedrijven. Hij laat zien hóe groot die windturbines straks zijn. Met z’n 248 meter bijna zo hoog als de Eiffeltoren en de Chrysler Building. De Euromast steekt daar met 185 meter schamel bij af. De nieuwe Heliade X is het paradepaardje van het bedrijf. Op de site van Sif staat een demo, alleen de wieken moeten nog geplaatst en dan is het af. Dat die ene wiek straks vele malen groter is dan de spanwijdte van een Airbus A380, is nauwelijks voor te stellen. “We hebben geen tussenstap gemaakt van een turbine van 6MW naar 12MW, we hebben die stap in één keer gezet. Dat houdt nogal wat in, ja: we werkten hier zeker twee jaar aan.”

Tijd om de assemblagehal te bekijken. We lopen in twee groepen langs de verschillende onderdelen van de monopiles, zien hoe enorm ze zijn en hoe hard er wordt doorgewerkt. Indrukwekkend, is het woord dat het meest wordt uitgesproken deze middag. Groot, groter, grootst. Conclusie aan het eind van de dag: interessant, goed om elkaar weer ontmoet en gesproken te hebben. Maar ook leerzaam: de leden van de Offshore Community Rotterdam hebben een inkijkje gekregen in de toekomst van de Offshore Wind, en dat de spin-off van een bedrijf als Sif zeer waardevol is voor het Rotterdamse offshore cluster.

Sif group, rppc bezoek sif group