Jan Bakker - HERO

“RPPC-leden: blijf betrokken bij het onderwijs”

Op een onderwijsinstelling als STC Group kwam in het afgelopen anderhalf jaar een groot aantal uitdagingen af. Van digitaal-afstandsonderwijs tot de zoektocht naar stageplaatsen: veel vanzelfsprekende processen kenden een plotselinge disruptie. “We hebben geleerd hoe flexibel onze organisatie is”, zegt Jan Bakker, Director Maritime & Logistics University of applied sciences bij STC Group.


Eerdere ervaring met digitaal onderwijs

Zoals in veel organisaties en instellingen experimenteerde de STC Group al enige tijd met thuiswerken en het digitaal volgen van onderwijs – vooral daar waar sprake was van deeltijdstudies of combinaties van werken en leren. “Een voorbeeld is al langer onze Bacheloropleiding Scheepsbouw die in deeltijd gevolgd kan worden. Die studenten komen maar een dag in de week naar het instituut, werken daarnaast en doen de rest van hun programma online”. Een hybride lesvariant was ook al voorhanden bij de Masteropleiding Schipping and Transport. “Ook hier gaat het om een parttime opleiding”, legt Bakker uit. “Toen we er op deze manier mee startten in november 2019 maakten we het mogelijk dat studenten niet per se twee avonden in de klas hoefden te zitten, maar de colleges ook op afstand konden volgen.” Op verzoek van (en in overleg met) de studenten werd het schema al snel aangepast. “Men vond het niet prettig als een deel van de groep fysiek aanwezig was, en de rest digitaal deelnam. Daarom hebben we dat aangepast naar een avond per week fysiek, de andere avond digitaal – en dat voor de hele groep.”


‘De cockpit’

Daar bij bovengenoemde studietrajecten sprake was van een experiment of verkenning, daar was in maart 2020 de nood aan de man. “Onze afdeling Innovatie & Onderwijs heeft alles uit de kast gehaald om razendsnel over te stappen op online lesgeven en digitaal thuiswerken.” Zo hebben alle medewerkers van de Group een thuiswerkplek kunnen inrichten (binnen STC ‘de cockpit’ genoemd), waarmee het geven en voorbereiden van onderwijs, en alle andere taken, optimaal kunnen worden uitgevoerd. “Hoewel dat heel goed verliep, loop je ook tegen handicaps aan”, maakt Bakker duidelijk. “Nieuwe collega’s kun je toch iets minder makkelijk bij de hand nemen of tips geven.”


Stageplaatsen

Los van de directe impact binnen de organisatie, speelde ook het feit dat veel studenten in de loop van hun opleidingstraject stage moeten lopen. “We zagen een forse terugval in het aantal beschikbare stageplekken”, herinnert Bakker zich. “Zeker waar het gaat om de pure praktijkstages, die plaatsvinden in een loods, of op de kade.” Samen met docenten en mede-directieleden sprak de STC Group bedrijven aan op hun verantwoordelijkheid. “Het ging er toch om een verloren generatie studenten te voorkomen.” Die oproep had beslist succes. “Sterker nog, uiteindelijk was het aantal beschikbare stageplekken hoger dan verwacht.”


Hybride werkvorm blijft

Er is, blijkt uit de woorden van de directeur, fors geïnvesteerd in bijvoorbeeld de thuiswerkplekken. Is de uitgave zinloos als de pandemie voorbij is? Bakker ontkent het resoluut. “Er zal nadrukkelijk een hybride werkvorm ontstaan. Zowel bij het geven en voorbereiden van lessen, als bij alle andere taken.”


Nieuwe inschrijvingen

Inmiddels bevindt de STC-organisatie zich in het beroemde niemandsland tussen twee studiejaren. “Het aantal vooraanmeldingen was iets hoger dan vorig jaar, het aantal definitieve aanmeldingen van nieuwe studenten nog iets lager dan toen. Maar we zagen eerder tijdens corona al dat studenten wat later een definitieve keuze maken dan voorheen. Op 1 oktober weten we het.”


Oproep aan RPPC-leden

Tot slot doet Bakker een oproep aan de RPPC-leden. “Zet vooral de betrokkenheid bij het onderwijs voort. Laat de studenten, de werknemers van de toekomst, niet vallen. Blijf met ons in verbinding als het bijvoorbeeld gaat om gastlessen. Zeker als je dat digitaal invult kost het je nauwelijks tijd en de impact op de studenten is beslist groot.”

 

Jan Bakker - THUMBNAIL