Hij wordt op dit moment met rust gelaten, maar vanaf september is de bruin gemarmerde stinkwants (BMSB) zijn leven niet meer zeker. Althans, als hij het insect zich op of in lading naar Nieuw-Zeeland of Australië bevindt. “Daar wordt het dier beschouwt als een invasieve exoot die de vegetatie aantast”, zegt Wouter Edelman. Als Operational Manager bij EWS Group is hij verantwoordelijk voor de divisie ‘fumigation’, ofwel begassing. Die techniek moet ervoor zorgen dat de stinkwants niet aan de reis kan beginnen. Noch als ei, niet als larve en ook niet als volwassen beest. “Nieuw-Zeeland en Australië hebben heel nauwkeurig omschreven welke producten we moeten behandelen, onder meer huisraad, tapijten en landbouwvoertuigen. Per type product wordt vervolgens bezien welke behandeling toegestaan en het meest geschikt is.
Quarantainebehandeling
Bij het begrip fumigation denken we vaak aan het begassen van containers. “Dat is inderdaad een belangrijk onderdeel van ons werk”, legt Edelman uit. Als voorbeeld geeft hij, naast de BMSB, containers met hout uit Duitsland die naar China gaan. “De Duitse bossen hebben te leiden onder de schorskever en om die te bestrijden wordt preventief gekapt. Dat hout gaat via Rotterdam naar China en wij voeren hier de quarantainebehandeling uit.” EWS Group werkt daarbij samen met het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) dat nauw gelieerd is aan het NVWA. “Zij voeren controles uit op het werk dat wij doen.”
Geen residu
Uit de voorbeelden die Edelman schetst blijkt dat landen die producten importeren verschillende eisen stellen en dat elk product op een eigen manier behandeld moet worden. “Wij kiezen op basis van de lading en op basis van toegelaten bestrijdingsmiddelen en methodes de meest optimale behandeling. In de kern gaat het erom de goederen een bepaalde tijd aan een gas bloot te stellen bij de juiste temperatuur.”
Er zijn ook andere manieren om ongedierte te bestrijden, zoals met hitte, of een laag-zuurstof methode op basis van CO2 of stikstof. Met deze methodes speelt EWS Group in op vragen uit de markt voor het behandelen van goederen die ongeschikt zijn voor een behandeling middels begassing.
Bedwants
Edelman, die voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Plaagdierbestrijding (NVPB) geeft ook aan welke beesten Nederland liever buiten de deur houdt. De bedwants wint nog steeds snel terrein in verschillende landen. In Amerika is het beestje een ware plaag in met name de hotelwereld. Ook de Aziatische hoornaar, ook wel monsterwesp genoemd, is aan een opmars bezig. Jaarlijks worden er in Nederland steeds meer nesten gevonden. Als altijd is de laatste vraag aan de geïnterviewde een tip te geven aan de andere RPPC-leden. Edelman is kort maar krachtig: “Blijf innovatief”.
Meer informatie over bmsb, behandelingen tegen bmsb en de export eisen? Ga naar www.bmsb.info