HERO-ludwighafen

Promotiereis Ludwigshafen

2023-10-04T00:00:00 2023-10-04T00:00:00
BASF Ludwigshafen, Duitsland
shutterstock_2121060098

GA MEE OP REIS MET RPPC NAAR LUDWIGSHAFEN
MET EEN BEZOEK BIJ BASF

 

 

Op 4 oktober organiseren RPPC en Havenbedrijf Rotterdam een promotiereis naar Ludwigshafen. Hier is de belangrijkste productielocatie van BASF, het grootste chemieconcern ter wereld, gevestigd.  De deelnemers aan dit evenement hebben de unieke kans om de fabriek van BASF bezoeken.

 

De haven van Ludwigshafen slaat veel producten voor en van BASF over. Grondstoffen komen vanuit de diepzeehavens naar de fabriek, halffabricaten worden vanuit deze binnenhaven naar plaatsen in heel Europa vervoerd.

 


Breed scala aan bedrijven in Mannheim

Aan de andere kant van de Rijn, recht tegenover Ludwigshafen, ligt Mannheim. Dit is één van de grootste binnenhavens van Duitsland. Mannheim speelt een rol als overslagpunt voor de binnenvaart op de Neckar, waar binnenschepen tot maximaal 105 meter varen. Daarnaast is in de haven een breed scala aan bedrijven gevestigd, van staalindustrie tot ondernemingen die zich bezighouden met levensmiddelen. Alle grote expediteurs zijn in Mannheim gevestigd en de meeste zullen aanwezig zijn tijdens de bijeenkomst op 4 oktober.

 


Voor Rotterdamse bedrijven liggen hier beslist kansen

Zowel in Ludwigshafen als in Mannheim bevinden zich containerterminals van Contargo. In Mannheim is tevens een terminal van DPWorld gevestigd. Interessant voor Nederlandse ondernemingen is het feit dat Mannheim over een terminal beschikt die breakbulk en heavy lift lading kan verwerken. De kranen op deze terminal kunnen tot 800 ton liften. “Voor Rotterdamse bedrijven liggen hier beslist kansen, ook omdat Duitsland zware lading zo min mogelijk via de weg wil transporteren,” geeft Roland Klein, Representative voor Zuidwest Duitsland voor Havenbedrijf Rotterdam aan.

 


Delta Rhine Corridor voor waterstof

Naast de binnenvaart via de Rijn zijn Ludwigshafen en Mannheim goed via spoor en weg te bereiken. En daarnaast is sprake van een vierde modaliteit: het uitgebreide chemiecluster maakt al decennialang gebruik van een pijpleiding die tussen de regio en Rotterdam loopt. “Daarnaast werkt een consortium aan de aanleg van de Delta Rhine Corridor, een nieuwe pijpleiding die waterstof van Rotterdam naar de regio zal brengen en CO2 vanuit het achterland naar Rotterdam,” legt Koen Jellema, Business Manager Commercial voor deze regio bij Havenbedrijf Rotterdam, uit.

 


Krachtige regio

De beide binnenhavens liggen in een regio waar niet alleen veel industrie, maar zeker ook veel draagkrachtige consumenten gevestigd zijn. Ook dat biedt kansen voor ondernemers uit Rotterdam. Jellema: “Het is een regio waar veel producten naartoe gaan, maar vanwaar ook veel halffabricaten en eindproducten naar ons komen. Er liggen volop kansen voor RPPC-leden.” Daar is ook Marcel Hulsker directeur van Contargo en vice-voorzitter van het RPPC-bestuur, van overtuigd:  ik kan een reis naar Ludwigshafen en Mannheim van harte aanbevelen. Ik kom er zelf ook vaak en graag.”

De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...
De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...