STC-HERO

Opleiding en trainingen voor medewerkers offshore wind

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze week dat de arbeidsmarkt in Nederland nooit eerder zo krap was als nu. Een sector die naarstig zoekt naar medewerkers is Offshore Wind. Het Scheepvaart en Transportcollege (STC) probeert niet alleen jonge mensen op te leiden, maar ook zij-instromers voor te bereiden voor het werk in windparken.

 

“In het hart van Rotterdam geven wij veiligheidstrainingen in de breedste zin van het woord”, legt Toine van Tilburg van STC-KNRM uit. Het transportcollege en de reddingsmaatschappij werken intensief samen bij het geven van trainingen. Van Tilburg: “Waar STC vanuit zijn achtergrond vooral mensen opleidt, daar zorgen wij ervoor dat medewerkers zich gedurende hun hele loopbaan specifieke skills eigen maken om veilig thuis te komen na het werk.”

 


Transitie

“Er komt een enorme transitie op de maatschappij af”, vult Nicole van Spronsen, Senior Projectmanager Onderwijsinnovatie bij STC Group aan. “Wij leiden op voor alle beroepen in de haven en we hebben geanalyseerd welke bestaande opleiding het best past om jonge studenten voor te bereiden op het werk in offshore wind.” In Brielle bestond al de opleiding operationele techniek, die zich concentreert op operations en maintenance. Die bleek met een uitgebreider curriculum heel geschikt om bijvoorbeeld windturbinemonteurs op te leiden. “Deze medewerkers hebben technische bagage nodig, maar ook de nodige zelfredzaamheid. Ze zijn met slechts een collega aan het werk, ze moeten elkaar dus kunnen helpen. Daarom zijn ook veiligheidstrainingen nodig.”

 


Nieuwe standaard

Van Tilburg geeft aan dat heel realistisch wordt getraind, in een nagebouwde windmolen op Heijplaat. “In de afgelopen dertig jaar zijn standaarden ontwikkeld om mensen veilig uit en thuis te laten komen. Voor offshore wind is er een extra standaard bijgekomen. Daaraan voldoen is vaak een verplichting om bij zo’n park aan de slag te mogen gaan.”

Van Tilburg en zijn collega’s trainen de medewerkers daarbij zo, dat proefondervindelijk wordt ervaren wat het betekent om onder lastige condities, op beperkte ruimte te moeten werken.

 


Zijinstromers welkom

Hierbij wordt niet alleen gekeken naar jong talent, maar ook naar zijinstromers. Van Spronsen: “Mensen met een achtergrond in offshore olie of gas kijken nu naar de mogelijkheden bij offshore wind. Ze zijn gewend aan de zee en aan onregelmatige werktijden”. Van Tilburg tekent er wel bij aan dat er verschillen zijn tussen het werk op een boorplatform en in een windturbine. “Het werk is zwaarder, en je bent met veel minder mensen actief.”

Duidelijk is wel dat de sector een goede reputatie heeft. “Mensen werken graag aan duurzame projecten”, weet Van Spronsen. “Daarbij betaalt het goed en is toekomstvast.”

STC-VIDEO THUMBNAIL