HERO-CTT (2)

Oost-Nederland is ‘booming’

Het mooie van het RPPC-havencollectief is dat onze leden zowel in het Rotterdamse als in het directe achterland actief zijn. Inland terminals zijn een onmisbare schakel binnen internationale supply chains en via de weg, spoor en water met de Rotterdamse haven verbonden. RPPC trok het land in en ging in gesprek met 3 leden (CTT, OOC Terminals en Van Wessem) die zich dagdagelijks bezighouden met de op- en overslag van diverse ladingstromen. Thijs van den Heuvel van Combi Terminal Twente (CTT) bijt in dit drieluik de spits af en vertelt over de belangrijkste trends & ontwikkelingen in het Twentse achterland.

CTT exploiteert 2 inland op- en overslag terminals in Hengelo en Almelo. Via deze 2 terminals bedient het bedrijf Twente en het Duitse achterland. Daarnaast heeft zij een trimodale terminal in Rotterdam met spoorverbindingen naar de Maasvlakte, Antwerpen, Polen, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Spanje. Synchromodaliteit is het toverwoord bij CTT en het bedrijf weet dan ook feilloos vervoer over water, spoor en weg flexibel te combineren. De aanstaande verdieping en verbreding van het Twentekanaal stelt CTT in staat om in de toekomst met 3 lagen te gaan varen en vergroot hiermee de capaciteit.

Thijs van den Heuvel, operationeel directeur bij Combi Terminal Twente, steekt tijdens het gesprek direct van wal: “We blijven een groei zien van intermodale vervoerstromen van en naar Twente. Logistieke spelers en distributiecentra weten het Oosten te vinden, omdat de grond relatief goedkoop is en er voldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn. Wij hebben daarop ingespeeld met onze terminal in Almelo. Bolk Transport (aandeelhouder) heeft flink geïnvesteerd in warehousing direct gelegen aan onze terminal. Met diverse aanvullende logistieke diensten ondersteunen we vaste klanten met seizoenspieken en bieden we oplossingen aan partijen die snel het Duitse achterland willen bedienen. Vanuit Twente is het gemakkelijk om het drukke en filegevoelige Ruhrgebied te omzeilen. Je ziet dat bedrijven daar rekening mee houden in de ontwikkelingsplannen van nieuwe distributiecentra.”


Modal shift zet door

“De laatste jaren is door het ontstaan van semi commerciële producten van de Rotterdamse deepsea terminals de betrouwbaarheid van ons binnenvaartproduct toegenomen. Naast de fixed windows (red. vaste afspraken van binnenvaartschepen bij de terminals) geven wij samen met een groep van 26 inland terminals en barge operators vorm aan het Barge Transferium Maasvlakte. Wij doen de planning en ECT levert de kraanmachinist. Grote voordeel is dat wij alles gezamenlijk afstemmen en zo komen tot de meest ideale planning. Een soort pragmatische vorm van Nextlogic. Het mooie is dat steeds meer verladers voor de binnenvaart kiezen en dat de toegevoegde waarde activiteiten in het achterland plaatsvinden.”

“Zo vervoeren wij tanks per binnenvaart van Rotterdam naar het Oosten. Vervolgens verwarmen wij deze bij ons op de terminal in Almelo en rijden ze uit naar de fabriek. Tot voor kort werden deze tanks verwarmd in Rotterdam en dan helemaal over de weg naar het Oosten gereden. Met ons binnenvaartproduct en aanvullende diensten op de terminal leveren wij een concrete bijdrage aan de modal shift. Dit is uiteindelijk waar wij als logistieke mensen energie van krijgen”, besluit Thijs.

Thumbnail - CTT (2)