De energietransitie biedt kansen, zeker voor de leden van de Offshore Community, maar er zijn ook uitdagingen. De grootste is wellicht het gebrek aan voldoende arbeidskrachten. Tijdens de beurs Offshore Energy gingen we in gesprek met prominenten over mogelijke oplossingen.
Hans Timmers is voorzitter van de Nederlandse Windenergie Associatie, de NWEA. Zijn doel en missie: het versnellen van de uitrol van offshore wind-projecten. “We hebben alleen veel te weinig mensen. En niet alleen deze sector kent dat probleem – er is een grote concurrentieslag gaande om talent”, geeft Timmers aan. “Dat geldt overigens niet alleen voor scholieren en studenten, maar ook voor zijinstromers. Ook die hebben we nodig.”
Wil je Nederlandse werknemers geïnteresseerd krijgen voor deze sector, “dan moeten we het werk wervender presenteren”, meent de voorzitter.
Dat doet NWEA daarom continu. “We hebben mooie bedrijven in onze community, net als RPPC. Maar het verleiden voor deze sector te kiezen moet eigenlijk al beginnen op de basisschool en dan op MBO- en HBO-niveau voortgezet worden. Dat is de grote uitdaging.”
Innovatief op arbeidsmarkt
Timmers geeft aan dat de sector innovatief moet zijn. “Dat is ze al als het gaat om technische innovaties, maar nu moet het ook richting de arbeidsmarkt. Anders zullen we echt te maken krijgen met een tekort aan installateurs”. Timmers verwijst daarbij naar de nu al optredende congestie op het land als het gaat om het verwerken van opgeleverde stroom. “Er zijn op dit moment te weinig handjes om dat voor elkaar te krijgen.”
Volgens Timmers is het perspectief voor (potentiële) arbeidskrachten gunstig. “Het is beslist een toekomstbestendige branche en het salaris is goed.”
Veel interesse voor duurzaamheid
Het is overigens niet zo dat jonge mensen geen interesse hebben in het werken voor een bedrijf in de duurzame sector. “In tegendeel”, zegt Paul Schoenmakers, Communications Officer bij Young IRO. “Bij jongeren bestaat heel veel belangstelling voor verduurzaming en renewables.”
Young IRO is de jongerenafdeling van branchevereniging IRO, die de toeleveranciers van offshore-projecten verenigt. Schoenmakers: “De jongeren – je kunt lid zijn van Young IRO tot je 35ste – associëren offshore-activiteiten nog te vaak met olie en gas. De werkelijkheid verandert snel. Wij laten met onze club zien dat het werken in deze sector innovatief en duurzaam is. Je werkt dan binnen een functie met toekomst en met positieve impact op het klimaat.”
Elke vijf jaar viert IRO een jubileum, nu ook, want de organisatie bestaat 50 jaar. Schoenmakers: “Wij introduceren daarbij het uitreiken van de Best Mentor Award, voor iemand die beginnende werknemers goed begeleidt. In de hoop natuurlijk dat jonge mensen zich langdurig binden aan deze sector.”
Wervingscampagne
Young IRO is niet de enige organisatie met initiatieven om talent te winnen voor de sector. Mark van den Berg, Sales Manager bij Koninklijke Van der Wees, schetst de uitdagingen op de arbeidsmarkt. “We zoeken niet alleen matrozen voor zware lading over water. Maar ook stuurmannen en logistieke handen aan de kade. Al die mensen zijn schaars.”
Van der Wees lanceert daarom een reclamecampagne richting jongeren, om die al in een vroeg stadium warm te maken voor werken in deze sector.
Kan jij de wind aan?
Ook Port of Rotterdam startte een dergelijke campagne, vertelt Joost Eenhuizen, Business Manager Bulk Shipping & Maritime Industry bij Port of Rotterdam. “In de komende jaren zijn heel veel innovaties nodig met voldoende personeel. Het is lastig die medewerkers te vinden in de aantallen die we nodig hebben.” Eenhuizen ziet wel interesse bij jongeren om aan duurzame projecten deel te nemen, maar wil meer mensen bereiken. “We hebben in Rotterdam inmiddels de Offshore Wind Coalitie. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het havenbedrijf en ondernemingen actief in de offshore wind.” De campagne draagt de naam ‘Kan jij de wind aan?’ en richt zich op jonge mensen.
Bekijk hieronder alle interviews over de arbeidsmarkt terug: