Innovatie - HERO

Offshore wind groeit door Nederlandse expertise en innovatiekracht

Ook tijdens de tweede dag van de beurs Offshore Energy vond op de gezamenlijke stand van RPPC en Havenbedrijf Rotterdam een groot aantal video-interviews plaats. Een centraal thema daarbij vormde innovatie.

“Wind is een relatief nieuwe markt voor onze leden”, meldde Roel de Graaf, Managing Director bij Netherlands Maritime Technology (NMT). “Wij stimuleren waar het kan allerlei onderzoek door onze leden. We proberen funding te vinden, dat kan ook Europees geld zijn, en we stimuleren de leden te innoveren. En dat geldt zeker op het gebied van offshore wind. We kijken daarbij niet alleen naar waterstof of andere vormen van brandstof, maar ook naar schepen die voortgestuwd worden door zeilen.”

Zelf rolde NMT een maritiem masterplan uit dat ervoor moet zorgen dat Nederland in 2030 50 emissieloze schepen telt. “Het gaat daarbij om tien schepen voor Rijkswaterstaat, tien voor de Koninklijke Marine en dertig voor de binnenvaart, visserij, sleepboten en short sea.”

Op de vraag welke brandstof uiteindelijk de overhand krijgt antwoordde De Graaf: “Wij pleiten ervoor dat nog niet te bepalen. Het kan goed zijn dat verschillende soorten schepen ook verschillende brandstoffen zullen bunkeren. Ferry’s kunnen wellicht het best elektrisch aangedreven worden, short sea zou naar waterstof kunnen gaan, terwijl voor de lange afstand methanol geschikt kan zijn.”


Belangrijk exportproduct

Ook de IRO, de brancheorganisatie van toeleveranciers in de offshore-industrie ziet een uitbreiding van de activiteiten van zijn leden “We komen voort uit de offshore winning van olie en gas. Daar is inmiddels niet alleen offshore wind bijgekomen, maar ook het opwekken van energie uit getijdebewegingen en de opslag van CO2 in lege gasvelden”, stelt Tjerk Suurenbroek, Business Development Manager bij IRO. “De kennis en kunde die we als grote olie- en gasproducent opbouwden kunnen we heel goed toepassen bij deze nieuwe activiteiten.” Als het gaat om offshore wind, dan zijn IRO leden belangrijke exporteurs van innovatie en kennis. “Ze ontwerpen en bouwen windparken voor locaties over de hele wereld.”

 


Start-ups

Verschillende jonge, innovatieve bedrijven stelden zich in een video-gesprek voor tijdens de beurs. Een daarvan was DOT, zij ontwikkelen een geheel nieuwe techniek voor offshore windmolens. Zo wordt de generator die normaal gesproken stroom opwekt vervangen door een pomp die het mogelijk maakt zeewater onder hoge druk een generator te laten aandrijven. Ook het bedrijf SolarDuck ontwikkelt een innovatieve offshore-techniek. In dit geval niet voor windenergie, maar juist gericht op zonnepanelen. Zij willen drijvende platforms ontwerpen voor gebruik op open zee.

Ook het bedrijf Seaqualize gunde de kijkers naar de video een blik in de keuken. De onderneming werkt aan een systeem dat het mogelijk maakt zware gewichten stil te houden terwijl een schip beweegt als gevolg van de deining.

Bekijk hieronder alle interviews over innovatie terug:

 

Innovatie-VIDEO THUMBNAIL