Sinds deze maand rijden dagelijks treinen tussen Rotterdam en de belangrijkste economische centra in Duitsland. Omdat ook Antwerpen deel uit maakt van het nieuwe netwerk is de winst voor milieu en doorstroming op de wegen groot. Het gaat concreet om 150.000 vrachtwagens die niet langer de weg op moeten om goederen tussen de beide zeehavens enerzijds en het Duitse achterland anderzijds te vervoeren.
Concreet zorgt DB Cargo er met de nieuwe verbindingen voor dat ongeveer 100.000 containers per jaar via het spoor naar het Hinterland vervoerd worden. "Wij bouwen voor onze klanten in Rotterdam en ook Antwerpen aan een systeem dat al jarenlang succesvol werkt met ons netwerk in andere havens, zoals Hamburg. De nieuwe verbinding vanuit de westelijke havens ontlast het milieu in belangrijke mate," aldus de Nederlander Pierre Timmermans, Member of the Board Sales (Lid Raad van Bestuur) bij DB Cargo.
Het gaat DB Cargo echter niet alleen om containers, ook sectoren met wisselende volumes, zoals de chemische sector, kunnen gebruikmaken van de nieuwe verbinding(en).
Consolidatie op Kijkhoek
De transportvolumes vanuit de havens worden gebundeld op het Nederlandse rangeerterrein Kijfhoek, hier wordt dus niet alleen het aanbod vanuit Nederland, maar ook vanuit de haven van Antwerpen geconsolideerd. Vanuit dit spoorcomplex kunnen de goederen met snelle, directe treinen naar de eindbestemming worden vervoerd.
De havens van Rotterdam en Antwerpen verwerken jaarlijks 27 miljoen containers. Toch wordt tot nu toe slechts acht tot elf procent van de goederen per trein van en naar de westelijke havens vervoerd. Timmermans: “Het is toch goed eens te benoemen dat de haven van Hamburg in dit opzicht een voorsprong heeft: vervoer van en naar de op drie na grootste haven in Europa vindt voor 50% over het spoor plaats”.
Auto-industrie
In een gesprek met RPPC kijkt Timmersmans tevens terug op het afgelopen jaar. “Na de uitbraak van corona zagen we dat de maanden april en mei slecht waren. Op dit moment draaien we wel beter dan in dezelfde periode vorig jaar.”
De resultaten in de maanden van het tweede kwartaal stonden vooral onder druk doordat de Europese auto-industrie tot stilstand kwam – en Duitsland speelt in die branche een belangrijke rol. “Uiteraard betekende dit dat we veel minder geproduceerde auto’s vervoerden, maar vooral ook dat het transport van grondstoffen, en dan met name staal, een sterke terugval liet zien”, verklaart het lid van de Raad van Bestuur.
Groter Chinees aanbod
Als we vragen naar de ontwikkelingen in China, deels interessant vanwege de Nieuwe Zijderoute, maar ook omdat containers uit het Verre-Oosten vaak via Europese zeehavens per spoor verder worden vervoerd, antwoordt Timmermans dat de volumes op dit moment, in vergelijking met vorig jaar, ongeveer zijn verdubbeld. “Aanvankelijk, begin 2020 en kort na het Chinese nieuwjaar lag de productie in China stil, maar er was al snel sprake van een forse stijging.”
Dat DB Cargo nadrukkelijk op de actualiteit blijft inspelen blijkt uit het feit dat de organisatie bezig is een ‘Rescue Shuttle’ op te zetten voor de verbinding met het Verenigd Koninkrijk, dat niet alleen te maken heeft met de Brexit-pericelen maar ook geïsoleerd dreigt te raken door een nieuwe variant van het coronavirus.
Timmermans maakt de vergelijking tussen de uitdagingen die Covid-19 met zich meebrengt, en de situatie tijdens, en kort na, de financieel-economische crisis in 2008. “De verschillende overheden investeren nu wel in de sectoren die onder druk staan. Ja, de bezettingsgraad op het spoor is, vooral overigens in het personenvervoer, minder dan voor corona, maar er wordt wel gereden.”
Daarnaast is Timmermans trots op het feit dat ondanks de impact van corona de betrouwbaarheid van de spoorverbindingen, vooral als het gaat over grensoverschrijdend vervoer nog steeds groot is. “Het spoor is corona-proof.”
Maak gebruik van spoor
Heeft de director nog een tip voor RPPC-leden, vragen we Pierre Timmermans tot slot.
“Bereid je nu voor op de tijd na corona. We dachten wellicht eerst dat het om een onderbreking van weken zou gaan, het blijkt inmiddels echter een uitdaging te zijn die langer aanhoudt. Ik zou alle RPPC-leden willen adviseren het spoor niet te vergeten. Je doet jezelf tekort als je de trein niet inzet.”