HERO-RST

“Er is genoeg business voor iedereen”

RST is één van de grootste dedicated shortsea terminals van Europa, maakt Jeroen Zwijnenburg, Chief Commercial Officer (CCO) van Rotterdam Shortsea Terminals duidelijk. “We verwerken 1,1 miljoen containers per jaar dankzij een groot netwerk aan dagelijkse verbindingen tussen een groot aantal Europese havens.” De onderneming biedt daarbij niet alleen zogenaamde waterzijdige activiteiten, legt Zwijnenburg uit, “maar ook value added services, zoals depot-activiteiten, reefer services, cross docking en dedicated barge verbindingen.”

Om rails, barge, weg en shortsea bij elkaar te brengen is de keuze van de locatie voor een onderneming van groot belang. “Dat is ons gelukt op een mooie plek, aan de Beatrix-haven. De terminal ligt dicht bij de A15 met goede aansluiting op water en spoor.”


Spoor en barge in de lift

Gevraagd naar de routes en verbindingen die de schepen die RST aandoen, antwoordt Zwijnenburg dat de af te leggen routes erg variëren. “Het gaat vooral om kleinere schepen die vaak wekelijks verbindingen varen tussen een groot aantal Europese havens.” Daarbij is, als je kijkt van deur tot deur, veelal sprake van transport inclusief de first en last mile. “Je zou als voorbeeld kunnen geven dat lading wordt opgehaald bij een bedrijf in Duitsland en geleverd wordt aan een klant in Ierland,” legt de CCO uit. “Op die manier concurreert deze activiteit rechtstreeks met dat deel van het wegvervoer dat complete routes rijdt.” Daarnaast is RST natuurlijk ook betrokken bij ladingstromen die met de grote containercarriers naar Rotterdam komen en dan hun weg vinden naar de kleinere Europese havens.

Spoor en barge zijn in dit geheel voor de organisatie groeimarkten. Zwijnenburg: “We handelen op dit moment ongeveer honderd barge-bewegingen per week af en ook railtransport groeit fors. Dit is natuurlijk het gevolg van de verduurzaming en het verkleinen van de CO2-footprint die veel organisaties willen.”

 


Lading naar Rotterdam halen

In de huidige vorm bestaat RST sinds 1997 en het biedt aan 350 man werk. “We waren eerder al lid van RPPC, maar sinds ik CCO ben vond ik dat we opnieuw onderdeel moesten worden van dit netwerk.” Zowel voor de organisatie zelf, als voor de samenwerking binnen het Rotterdamse ecosysteem vindt Zwijnenburg het lidmaatschap van belang. “Er is genoeg business voor iedereen, dus laten we elkaar vooral niet beconcurreren, maar er juist voor zorgen dat we samen de lading naar Rotterdam halen,” is het devies en advies van Zwijnenburg aan de medeleden.

 


Deelnemer in München

“Daarnaast raad ik iedereen aan gebruik te maken van de kansen die RPPC biedt,” vertelt de COO. Zelf was RST één van de deelnemers op de gezamenlijke stand van RPPC en Havenbedrijf Rotterdam tijdens TLM in München. “Ik vond het een goede beurs, je spreekt in een paar dagen tijd veel mensen, zonder dat je door heel Europa hoeft te reizen. Het Rotterdamse bedrijfsleven heeft zich heel goed gepresenteerd.”

thumbnail RST