HERO-MACS

“Als we het kunnen liften, dan vervoeren we het”

In elke nieuwsbrief belichten we innovaties bij de RPPC-leden. Daarnaast besteden we ook vaak aandacht aan nieuwe leden, die zich zo kunnen voorstellen aan de community. In het geval van MACS Maritime Carrier Shipping komt een actuele ontwikkeling samen met het feit dat ze sinds kort RPPC-lid zijn.

 

De regering van het eiland Sint-Helena, gelegen voor de kust van zuidelijk Afrika, gunde namelijk een nieuwe feederdienst aan de rederij. “We wonnen een vijfjarig contract om het eiland te bedienen met een maandelijkse feederdienst vanuit Kaapstad,” legt Remco Mulder, Branch Manager bij MACS Benelux uit. “We maken van de gelegenheid gebruik om de havens van Lüderitz en Mossel Bay met elkaar te verbinden door middel van onze lijndiensten van en naar Europa.”

 

De nieuwe dienst is onder meer van belang voor de Namibische visserijsector en de Europese exportmarkten. MACS zet voor deze dienst de “MV Karoline” in. Die is uitgerust met 2 kranen van 35 ton. Het schip beschikt ook over reeferpluggen. Mulder: “Net als bij onze andere verbindingen zullen we zowel containers als reefers, LCL-lading, breakbulk- en projectlading vervoeren.”

 


Familiebedrijf

Het voorbeeld van de dienst op Sint-Helena is bijzonder, want MACS verzorgt in feite de complete bevoorrading van het eiland dat vijftien jaar geleden nog niet eens een vliegveld had. Maar het past wel perfect binnen de missie van MACS. “We zijn niet eenkennig in wat we vervoeren,” legt Mulder uit. “Als we het kunnen hijsen, dan vervoeren we het.” MACS is een Duits familiebedrijf, dat gerund wordt door twee broers. “De een werkt vanuit Hamburg, de ander zit in Kaapstad.”

 

Tijdens het gesprek laten we per ongeluk het woord ‘ouderwets’ vallen in de zin, dat MACS lijkt te opereren zoals rederijen dat decennia geleden deden. “Alleen zijn er nu mooie woorden voor, zoals multi purpose, breakbulk, reefers, dry bulk” zegt Mulder lachend. “Maar we zijn niet beledigd als je dat ouderwets noemt. De dienst naar zuidelijk Afrika voeren we al meer dan dertig jaar, waarom zou je veranderen wat goed is? Het is een bewezen concept.”
 MACS heeft voor de noord-zuid-dienst zes eigen schepen in de vaart. “We hebben dan op onze schepen containers aan dek, en stukgoed zoals staal en machines op de tussendekken, en droge bulk kunnen we in het onderruim meenemen.”

 


Netwerk

Door het brede scala aan lading dat MACS transporteert, zijn de schepen, die elke twee weken tussen Europa en Zuid-Afrika varen, zowel heen als terug goed beladen. “We kennen de havens daardoor en door, mensen komen naar ons vanwege die contacten en omdat we als een wat traditionele rederij veel persoonlijke aandacht voor onze klanten hebben.”

 

Het feit dat de rederij ook actief is in breakbulk leidde tot het lidmaatschap van RPPC. Zo was Mulder al aanwezig tijdens de Breakbulk BBQ en heeft de rederij, samen met zusteronderneming Hugo Stinnes een eigen stand tijdens Breakbulk Europe. “Gezien ons diverse portfolio lijkt het ons heel interessant andere RPPC-leden te leren kennen,” zegt Mulder. “De BBQ was alvast een prima aftrap.”

Thumbnail MACS