HERO-geodis v2

“Mensen uit de Krimpenerwaard werken het liefst in de regio”


Geodis is een grote naam in de internationale logistiek. De vestiging in Lekkerkerk is sinds kort lid van RPPC. “Geodis bestaat eigenlijk uit drie divisies,” legt Managing Director Guus van Appeldoorn uit. “Dat zijn Transport, Contract Logistics en Freight Forwarding.” Zijn bedrijf in Lekkerkerk valt binnen de divisie ‘transport’ en is in die markt actief met 105 vrachtwagens, 120 chauffeurs en 30 tot 70 charters per week. De firma is vooral actief binnen het segment tanktransport, met tankwagens en tankcontainers.

 


Groeien in intermodaal transport

Van Appeldoorn startte in september vorig jaar bij Geodis. “Ik kende RPPC al doordat ik eerder werkte voor ondernemingen die lid van de community zijn. Zo ging ik al eens met RPPC naar Transport Logistics in München.” De onderneming in Lekkerkerk was nog niet echt op de hoogte van de kansen die een lidmaatschap biedt. “Ik heb onze commerciële mensen in contact gebracht met RPPC en andere netwerken waar ze kunnen netwerken met collega-bedrijven en potentiële klanten.”
Van Appeldoorn legt uit dat Geodis hoopt te groeien in het intermodale transport en dat de contacten bij RPPC daarbij kunnen helpen. “We zijn al betrokken bij een bargeverbinding die we uitvoeren in samenwerking met Cobelfret, maar er liggen beslist kansen in die markt.” Ook het gezamenlijk bezoeken van beurzen zal als RPPC-lid opgepakt worden, verwacht Van Appeldoorn.

 


Elektrisch rijden als tussenoplossing

De energietransitie is een belangrijk thema voor veel RPPC-leden, we vragen daarom ook Van Appeldoorn wat de impact van die transitie is. “Qua lading is de impact niet groot,” geeft de Managing Director aan. “We zijn erg sterk in het bulktransport van bier en daarnaast hebben we klanten in de chemische industrie. We zijn dus eigenlijk niet met fossiele brandstoffen onderweg.”
Als het gaat om de eigen bedrijfsvoering heeft de overstap op duurzame brandstof wel invloed. “Elektrisch rijden is op dit moment lastig voor ons. Een truck van 50 ton is nog niet elektrisch inzetbaar voor ons,” vertelt Van Appeldoorn. “We experimenteren met alternatieve brandstoffen, maar verwachten eigenlijk nog het meest van waterstof. Het puur elektrisch rijden is volgens ons een tussenoplossing.” Met de keuze voor intermodaal vervoer wil Geodis echter een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de activiteiten. 

 


Voorkeur voor Krimpenerwaard

Met 120 chauffeurs en, in totaal, 180 medewerkers heeft ook Geodis regelmatig vacatures. We vragen de Managing Director dan ook hoe het bedrijf in deze krappe arbeidsmarkt aan personeel komt. “Gelukkig weten we door heel actief te zoeken nog steeds mensen aan ons te binden. Die moeten we doorgaans nog wel opleiden, dus er is een forse investering in tijd bij nodig.”
Daarnaast probeert Geodis personeel zo lang mogelijk te binden aan het bedrijf. “Veel medewerkers zijn afkomstig uit deze regio, de Krimpenerwaard. Die werken en wonen het liefst aan deze kant van de rivier en niet aan de andere kant van Rotterdam. Dat is een voordeel voor ons. We willen voor hen een goede werkgever te zijn, zodat ze geen noodzaak zien elders te gaan werken.”

thumbnail geodis v2