RPPC sprak uitgebreid met Tjeerd Spierdijk, sales executive bij ERS Railways. Als geboren en getogen Dordtenaar is hij opgegroeid met intermodale logistiek. Bij Dordrecht splitst de Merwede zich in de Noord en Oude Maas. Mede door deze strategische ligging verwierf Dordrecht in 1220 stadsrechten en is hiermee de oudste stad van Holland (als tweede stad van Nederland, na Geertruidenberg). Als jongen was Tjeerd al gefascineerd door de voorbijvarende binnenvaartschepen.
Eerste stappen in de Rotterdamse haven
Hij ging studeren in Groningen en volgde de master Supply Chain Management. De interesse in de logistieke operatie was van doorslaggevend belang bij de keuze om voor een baan in de haven te kiezen. Tjeerd neemt ons mee terug naar zijn eerste stappen in de Rotterdamse haven: “Na mijn studie ben ik een traineeship gaan doen bij Samskip. Het kantoor aan de Waalhaven Zuid bevond zich in het centrum van de Rotterdamse containeractiviteiten. Hier ben ik begonnen met deepsea forwarding van droge en gekoelde lading. Vervolgens ben ik als business developer aan de slag gegaan; zo hebben we in die tijd bijvoorbeeld veel flat rack lading naar de Shortsea gehaald.”
Na enkele jaren was Tjeerd toe aan een nieuwe uitdaging. Die vond hij bij Alphatrans, een familiebedrijf in het wegvervoer met 750 opleggers. Dit bedrijf was gespecialiseerd in het transport van lange, brede, hoge en zware ladingen met veel klanten in de staal- en bouwsector. Tjeerd heeft hier de evenementenmarkt ontwikkeld en grote podia door Europa vervoerd voor diverse grote artiesten zoals Beyoncé, Jay-Z en Taylor Swift. Eind 2017 werd Alphatrans overgenomen door de Deense ferryvervoerder DFDS.
Sterke focus op Zuid-Duitsland
Sinds juni 2019 is Tjeerd aan de slag bij spooroperator ERS. Het is zijn taak om de diensten aan de man te brengen en het merk nieuw leven in te blazen. ERS heeft een lange geschiedenis in Rotterdam; het bedrijf is opgericht in 1994 als dochter van Maersk en P&O Nedlloyd. Continentaal spooroperator Hupac heeft ERS in 2018 overgenomen voor de ontwikkeling van maritieme containerstromen per spoor. ERS kijkt naar verbindingen die 600 kilometer of meer van Rotterdam liggen met een sterke focus op Zuid-Duitsland. Juist in dit marktsegment biedt het bedrijf een aantrekkelijke propositie ten opzichte van het wegvervoer.
Tjeerd vertelt: “Met Hupac als moederbedrijf hebben wij een sterke positie binnen Europa. Ik ben aangesteld om nieuwe klanten binnen te halen, zoals rederijen en expediteurs. Er is ruimte voor groei voor spoor binnen de modal split, de haven van Rotterdam zit met 10% ruim onder het Europese gemiddelde van 18%. Met ons kantoor in Rotterdam en eigen treinen bieden wij klanten een gedegen en stabiel product. Zo rijden wij 3x in de week van Rotterdam naar Kornwestheim (15 kilometer ten noorden van Stuttgart). Daarnaast bieden we 3x in de week München, 2x in de week Stuttgart en 3x in de week Wörth aan. Samen met European Gateway Services onderhouden wij ook 3x in de week een dienst naar Nürnberg. Zeker nu het laagwater op de Rijn een rol gaat spelen, kunnen wij met ERS een stabiele en snelle oplossing aanbieden aan de markt.”
Persoonlijke missie
Het lidmaatschap bij RPPC past binnen de ambitie van ERS om de zichtbaarheid te vergroten in de Rotterdamse markt. “Op uitnodiging van RPPC ben ik verleden jaar meegegaan naar een netwerkevenement in Stuttgart. In het Mercedes Benz museum heb ik veel leden en ladingbelanghebbenden ontmoet. Het zijn juist deze Duitse regio’s waar ERS de diensten onder de aandacht wil brengen. Het is mijn persoonlijke missie om Duitse verladers en expediteurs naar Rotterdam te halen. We hebben als Rotterdam een concurrerende propositie ten opzichte van Hamburg en Bremerhaven”, besluit Tjeerd.