tos-logistics-rotterdam-rppc

Mensenwerk in de logistiek en techniek

TOS is een onvervalst familiebedrijf dat werd opgericht door Kees Wagenaar. Twee van zijn zoons werken er inmiddels ook. Wagenaar begon met het bedrijf in 1992 als een uitzendbureau voor de zeevaart en kompasstelling, met als doel mensen en bedrijven aan elkaar te koppelen. In 27 jaar is het bedrijf hard gegroeid. Niet alleen in de offshore, maar ook in ship management . Er zijn kantoren wereldwijd: half januari opende een nieuw kantoor in Szczecin, Polen. Sinds drie jaar bemiddelt TOS ook MBO BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg)-studenten naar een leerwerkplek en logistieke professionals in de Rotterdamse haven. Marianne van Schouwen, Consultant Onshore & Corporate Recruiter: “Mensen met plezier aan het werk helpen én houden, dat is onze missie.”

Van Schouwen: “Het werk in de logistieke sector is prachtig en veelzijdig. Al ruim 11 jaar ben ik werkzaam in deze sector. Mijn carrière begon ik bij een containeroperator in de binnenvaart en als expediteur heb ik de gehele logistieke keten van A tot Z meegemaakt. Nu ben ik consultant en zie ik ook de andere kant. Wat fijn is om te merken, is dat ik mijn kennis en netwerk volop kan inzetten. En ja, ik heb een Duitse tongval maar spreek volgens mij echt de Rotterdamse haventaal!” Zo’n 15-20% van de havenarbeiders werkt flexibel om de pieken in het werk op te vangen. TOS heeft een pool van logistieke professionals, waardoor ze zowel op kantoor als op de kade kunnen voldoen aan de meeste ad hoc aanvragen.

De divisie Work2Learn is erop gericht om Rotterdamse jongeren op te leiden voor een baan in de haven. Van Schouwen: “Wij willen ervoor zorgen dat de jongeren die wij begeleiden een startkwalificatie krijgen. De BBL- studenten voor wie wij bemiddelen, werken vier dagen per week en gaan een dag per week naar school. Jongeren komen hier heel groen binnen, soms aan de hand van hun ouders. Het is geweldig om te zien wat er gebeurt als je ze loslaat in de haven. Al na een half jaar zie je ze groeien. We evalueren veel, komen bij de leerbedrijven én de scholen. Elk jaar kiezen we een BBL’er van het jaar, die vervolgens een studiebeurs krijgt om verder te leren. Tevreden mensen, daar doen we het voor.” Was het Work2Learn programma eerst vooral gericht op de haven en de logistiek, voor 2020 staat ook haventechniek op het programma. Van Schouwen: “Overal zijn handen tekort. Mensen worden steeds hoger opgeleid, maar er blijven altijd mensen nodig die gewoon flink kunnen aanpakken. Maar dan wel voorzien van de nodige certificaten en diploma’s.

TOS is actief op bijna alle aspecten van de haven: offshore, binnenvaart, onshore, ship deliveries, kompasstelling en veel meer. Vandaar ook dat goed netwerken onontbeerlijk is. Van Schouwen: “Voor ons is RPPC interessant voor onze activiteiten in de regio. Alle business units van de havenbedrijven zitten hier, wij werken net als zij van de Drechtsteden tot de Maasvlakte. We werken al met veel bedrijven samen, maar er meer leren kennen is altijd goed!”

tos-logistics-rppc-rotterdam