Het is altijd leuk om een nieuw RPPC-lid te leren kennen – om meer te horen over het ontstaan van een bedrijf, de diensten en de visie. Onze kennismaking met Special Cargo Services vormt daarop geen uitzondering. We spraken met Saskia Rijkaart-den Dikken, commercieel manager bij Special Cargo Services: een familiebedrijf van de tweede generatie dat gespecialiseerd is in transport en opslag van gevaarlijke stoffen én in logistieke opleidingen. Meer dan 25 jaar na de oprichting blijft het bedrijf groeien – inmiddels onder leiding van Saskia en haar broer Erik den Dikken, algemeen directeur.
Jullie hebben drie verschillende bedrijfsonderdelen. Kun je daar iets meer over vertellen?
Klopt – we zijn actief via drie bedrijfstakken: Services, College en Isologic.
- Special Cargo Services is gespecialiseerd in de behandeling, opslag en voorbereiding van gevaarlijke stoffen. Dit doen we voor alle modaliteiten – weg-, lucht- en zeevervoer – vanuit vestigingen in Rotterdam, Schiphol en zelfs Houston, Texas. In Europoort Rotterdam hebben we een groot warehouse voor de tijdelijke opslag van allerlei soorten gevaarlijke stoffen.
- Dan is er Special Cargo College, onze opleidingsafdeling. Hier leiden we professionals op die werkzaam zijn in het hele spectrum van de transportsector: van vrachtwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers die met gevaarlijke stoffen werken, tot medewerkers op Schiphol die verantwoordelijk zijn voor veiligheid en beveiliging bij luchttransport; en ook bedrijven met eigen BHV-teams. Jaarlijks trainen we zo’n 40.000 mensen.
- De derde tak, Isologic, is de nieuwste. Deze richt zich op het transport van goederen in alle ADR-gevarenklassen, met name medische radioactieve isotopen. Dat is een zeer specialistisch segment vanwege de strenge regelgeving. Omdat deze stoffen een korte levensduur hebben, is er altijd veel tijdsdruk. Dat houdt ons als organisatie flexibel en wendbaar!
40.000 mensen per jaar? Dat is een enorm aantal!
De opleidingen van Special Cargo College gaan over meer dan uitsluitend gevaarlijke stoffen. We werken ook samen met andere opleidingsinstituten en bieden onze klanten toegang tot een uitgebreid trainingsnetwerk via het opleidingsportaal op onze website. Dat is voor onze klanten enorm praktisch: alles binnen één klik bereikbaar. Het portaal is gemakkelijk in gebruik en zeer transparant.
Werken de drie bedrijfsonderdelen ook met elkaar samen?
Zeker, ze zijn nauw met elkaar verweven en versterken elkaar. Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, hebben niet alleen behoefte aan praktische oplossingen en ondersteuning bij wet- en regelgeving, maar ook aan de juiste kennis en vaardigheden. Daar komt College om de hoek kijken, met essentiële trainingen, certificeringen en advies. In het algemeen willen we een kennispartner zijn: we spreken regelmatig op conferenties en evenementen over veiligheid op de werkvloer en ondersteunen klanten én overheden bij de complexe wetgeving rond gevaarlijke stoffen.
Wat verbindt Special Cargo met Rotterdam en de RPPC?
Allereerst hebben we twee locaties in Rotterdam van waaruit we veel klanten in de regio bedienen. Daarnaast: Rotterdam maakt me blij. Ik hou van de ‘schouders eronder’-mentaliteit die hier heerst. Die past precies bij hoe wij als familiebedrijf werken. Je voelt het als je bij ons binnenkomt: betrokkenheid van het hele team. We hebben een laag personeelsverloop en weinig ziekteverzuim, daar zijn we trots op. Het draait bij ons niet alleen om hart voor het vak, maar ook om hart voor elkaar. Want eerlijk is eerlijk: dit is het leukste werk dat er is!
Hoe creëer je dat gevoel binnen een team van 150 mensen?
Dat begint al op dag één. Mijn vader, die het bedrijf ruim 25 jaar geleden oprichtte, was totaal niet hiërarchisch: zijn deur stond altijd open. Nu we zijn gegroeid, is het belangrijk om die kernwaarden van een familiebedrijf vast te houden. Met meerdere (ook internationale) vestigingen brengt dat uitdagingen met zich mee, maar we doen ons best om transparant en benaderbaar te blijven – en in contact te blijven met ons team. Dat doen we op allerlei manieren. Zo organiseren we elk jaar een familiedag voor onze medewerkers en hun gezinnen. Iedereen is welkom!
Zijn er nog groeiplannen voor de toekomst?
Zeker. Naast onze buitenlandse vestigingen in België en Houston kijken we nu naar andere logistieke hotspots. Hoe breder we internationaal vertegenwoordigd zijn, hoe beter we onze klanten kunnen bedienen. Terwijl we internationaal blijven groeien, zie ik het als een mooie uitdaging om toch dat gevoel van verbondenheid en Nederlandse nuchterheid te behouden. We kijken vol vertrouwen naar de toekomst!
Fun fact:
Saskia Rijkaart presenteert sinds mei vorig jaar een podcast - Familiezaken - over de unieke wereld van familiebedrijven. Elke aflevering ontvangt ze een nieuwe gast om te praten over de speciale uitdagingen en kansen van het runnen van een bedrijf met familieleden.