Routescanner is een start-up die in 2020 werd opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam. Wat begon als een project om de wereldwijde containerverbindingen van de haven digitaal inzichtelijk te maken voor gebruikers, is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldwijd platform dat een breed scala aan klanten helpt om hun containerlogistiek efficiënter en duurzamer te organiseren.
Om meer te weten te komen over de missie en ambities van het bedrijf, spraken we met commercieel directeur Ruud van Dijk. “Onze visie is dat Routescanner voor iedere container in de wereld de optimale route vindt door middel van betere besluitvorming,” vertelt hij.
Kun je ons eerst iets vertellen over de diensten die Routescanner aanbiedt?
Routescanner richt zich volledig op containervervoer en biedt via het platform de inzichten – de cruciale datapunten – die klanten nodig hebben om de juiste keuze te maken voor het transport van hun containers. We hebben wereldwijde dekking van containerverbindingen, waarbij alle modaliteiten van containervervoer zijn geïntegreerd in één platform.
Om dit mogelijk te maken, werken we samen met meer dan 280 partners die hun dienstregelingen delen voor zeevaart, binnenvaart, spoor- en wegvervoer. Samen bestrijken we zo ruim 1.300 bestemmingen, variërend van zeehavens tot inland terminals.
Wat voor data krijgen gebruikers te zien op het Routescanner-platform?
De optimale containerroute verschilt per bedrijf en hangt af van meerdere factoren. De drie belangrijkste parameters die wij momenteel bieden, zijn: doorlooptijd, betrouwbaarheid van de zeevaartdiensten en emissies.
De doorlooptijd is essentieel omdat het bedrijven in staat stelt hun volledige supply chain af te stemmen op het moment dat de container aankomt op de eindbestemming. Betrouwbaarheid geeft inzicht in de prestaties van rederijen, zodat je kunt kiezen voor de dienstverlener die de gewenste servicekwaliteit levert. En emissies zijn een factor die logistiek dienstverleners en verladers steeds vaker meewegen bij het bepalen van hun routes.
Daarnaast kunnen gebruikers filteren op specifieke vervoerders, havens of overslaglocaties. Het draait erom dat Routescanner bedrijven helpt hun containertransport slim te organiseren en te optimaliseren, zodat ze efficiënter kunnen werken en hun bedrijfsdoelen kunnen realiseren.
En wie zijn jullie klanten? Wie maken er gebruik van Routescanner?
We hebben havens als klant; zij gebruiken Routescanner als toepassing op hun eigen website, waarmee hun gebruikers routes van en naar de betreffende haven kunnen plannen. Andere klantgroepen zijn verladers en expediteurs.
Uiteindelijk helpt Routescanner bedrijven om tijd te besparen, hun emissies te verlagen en hun klanten een hogere servicekwaliteit te bieden.
Voor dit gesprek namen we alvast een kijkje op www.routescanner.com; we hebben zelfs een hypothetische containerroute gepland. Wat opvalt is hoe snel je begrijpt hoe het platform werkt.
Leuk om te horen, dank je wel! We hebben veel aandacht besteed aan de gebruikservaring bij het ontwerpen van het platform. Het is namelijk best een complex product, met veel opties, veel vervoerders en talloze mogelijke routes. Daarom hebben we de visuele onderdelen zo ontworpen dat het voor gebruikers toch overzichtelijk en begrijpelijk blijft. Het is een intuïtieve oplossing – die bovendien ook via een API beschikbaar is, zodat bedrijven Routescanner direct kunnen integreren in hun eigen systemen.
We viel op dat er op Routescanner geen informatie over kosten staat. Hoe zit het met de transportkosten van containers?
Kosten blijven natuurlijk een van de belangrijkste factoren bij het plannen van containertransport. We zijn dan ook van plan om dit aspect verder uit te breiden. Ons doel is om kosten inzichtelijk te maken naast doorlooptijd, betrouwbaarheid en emissies, zodat verladers en expediteurs een compleet beeld krijgen voor hun besluitvorming. Zo kunnen zij hun klanten beter bedienen, op een platform waar alles overzichtelijk bij elkaar komt en waar tijd wordt bespaard.
Tot slot: hebben jullie nog andere ambities voor de toekomst?
We willen blijven groeien, met name geografisch. In Europa hebben we inmiddels een volledig dekkend netwerk voor het binnenlandse vervoer, en in de VS zijn de belangrijkste operators aangesloten. De volgende stap is het uitbreiden van ons intermodale netwerk in Azië. Hoe completer onze dekking, hoe meer waarde we kunnen bieden. Ons ultieme doel is dat iedere container zijn optimale route kan vinden via Routescanner.
Met naar schatting zo’n 60 miljoen containers wereldwijd in omloop, is dat inderdaad een stevige ambitie.
Het is een grote ambitie, maar je moet groot durven dromen. En het gewoon doen met een klein team.
Bedankt voor je tijd. En van harte welkom bij het RPPC! We kijken uit naar de samenwerking.