NB - HERO Burando

Burando Barging & Rail

Opnieuw kunnen we een nieuw lid van de RPPC van harte welkom heten: Burando Barging & Rail, onderdeel van de Burando Atlantic Group. We spraken met Managing Director Joey de Gruijter en Head of Sales and Business Development Olivier van Impe over het belang van spoor en binnenvaart voor de toekomst van transport en logistiek – en de logistiek van transport. 

Hoe past Burando Barging & Rail binnen de bredere Burando Atlantic Group? 

Joey: Met meer dan 900 medewerkers biedt de Burando Atlantic Group al zijn diensten aan maritieme klanten in Noordwest-Europa - vanaf het moment dat een zeeschip de haven binnenkomt tot het weer vertrekt: dát is onze kernactiviteit. We beschikken onder meer over een eigen binnenvaartvloot – dat is ons ‘barging’-gedeelte. De rail-tak van ons bedrijf is ontstaan in 2018, als reactie op het extreem lage waterpeil van de Rijn. De vraag naar railvervoer groeide sindsdien zo sterk, dat we hier in oktober vorig jaar een zelfstandige business unit van hebben gemaakt. 

Hoe belangrijk is de combinatie van spoor en binnenvaart?

Joey: Meestal worden rail en binnenvaart door twee verschillende partijen verzorgd. Het is behoorlijk uniek dat we deze diensten combineren en zo de ‘modal shift’ onder één dak aanbieden. Onze missie is om de komende vijf jaar een transparante modal shift naar spoor en water op te zetten. 

Wat voor producten vervoeren jullie per spoor en binnenvaart? 

Olivier: Onze binnenvaartoperaties richten zich vooral op vloeibare olieproducten. En dan niet alleen fossiel, maar ook hernieuwbare oliën, duurzame vliegtuigbrandstof, bio-methanol en biodiesel. Het aanbod op het spoor is breder, omdat we daar minder afhankelijk zijn van eigen materieel. Denk aan stukgoed, containers, droge bulk, chemicaliën en brandstoffen – door heel Europa. 

Wat voor volumes vervoert Burando Barging & Rail? 

Joey: Toen we in 2018 met Rail begonnen, ging het om zo’n 15.000 ton per jaar. Dit jaar verwachten we op 500.000 ton uit te komen. De volumes via binnenvaart zijn nog groter: vorig jaar vervoerden we bijna 12 miljoen ton. 

Wat is er nodig om (inter)nationaal gezien meer goederen via het spoor te vervoeren? 

Olivier: Als we meer via het spoor willen vervoeren, dan zijn er meer sporen nodig. De railinfrastructuur is daarbij cruciaal, maar de huidige situatie kent veel beperkingen: de infrastructuur is verouderd en te complex. Dat ieder land zijn eigen beheer heeft, helpt niet mee. Ook de taalvaardigheidseisen voor machinisten - en die zijn hoog - vormen een uitdaging. Er is veel potentie, maar zonder flinke investeringen gaat het niet lukken. Dat vraagt om politieke actie op Europees niveau. 

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst? 

Joey: De kern van ons bedrijf is het team – zij komen op de eerste plaats. Onze ambitie is om samen een mooi product neer te zetten en te groeien – niet alleen financieel, maar ook persoonlijk, op een manier die iedereen plezier geeft. 

Hebben jullie een boodschap voor andere RPPC-leden? 

Joey: Met het oog op de modal shift: als bedrijven - RPPC leden - tegen logistieke vraagstukken aanlopen, denken we graag mee. We kijken graag naar het grotere geheel – hoe kunnen we samen verbeteren, optimaliseren, of een complete logistieke keten ondersteunen?  

Kijkend naar de totale logistieke keten zien we dat iedereen zijn eigen specialisatie heeft en daarop focust. We merken ook dat er soms schakels ontbreken in die keten. Dat zorgt voor bottlenecks. Denk aan douaneprocessen – dat is vaak niemandsland, waarbij onduidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Precies daar proberen wij het verschil te maken, door het geheel werkbaar en transparant te houden.  

Daarom vond ik de column van Hanna Stelzel in jullie nieuwsbrief laatst ook zo goed – die pleitte voor meer samenwerking en transparantie in de keten. Als nieuw lid van de RPPC kijken wij er enorm naar uit om daar samen met andere leden een bijdrage aan te leveren. 

NB - THUMBNAIL Burando