Een trotse Schiedamse wethouder Doğukan Ergin stond enthousiast de media te woord nadat hij het startschot gaf voor het invaren van de nieuwe Oranjebrug. Drie jaar lang was gewerkt aan het vervangen en moderniseren van de in 1939 gebouwde brug die Schiedam-West en Schiedam-Zuid via de Nieuwe Haven met het Centrum verbindt. “Het historische karakter is bewaard gebleven,” benadrukte Ergin daarbij.
RPPC-lid Koninklijke Van der Wees vervulde een belangrijke rol bij het project. In het Friese Sumar werd de brug geladen op het ponton Lastdrager 6, waarop het ruim 100 ton zware onderdeel plat kon liggen op het dek. “We begonnen op vrijdagochtend te laden, gingen vrijdagmiddag varen en waren op zaterdag in Dordrecht,” blikt projectmanager Christian de Korte terug op het project dat begin maart plaatsvond.
Schuinstelling op ponton
Voor het transport richting Schiedam zou de combinatie echter te breed worden, de brug zou dan over de kade van de sluis heensteken. “Op 6 maart hebben we op onze terminal in Dordrecht de brug opgetild met onze kraan en een kraan van Koninklijke Wagenborg. Op ons ponton Lena 2 hadden we een schuinstelling voorbereid, waardoor het transport minder breed werd – maar wel hoger.”
Koninklijke van der Wees begon al begin dit jaar met de voorbereidingen. De Korte: “We hebben de hele route in Schiedam doorgelopen en goed gekeken naar de sluis die we moesten passeren op weg naar de eindlocatie.” Aan de hand van die schouw bepaalde het team dat het ponton eerst achterstevoren door de sluis moest, vanwege een brug met een klap in vaarrichting links. “Dus onze lading kon qua hoogte rechts oversteken.” Bij de volgende brug die gepasseerd werd, was het juist andersom. “Het keren van het transport was een mooie uitdaging.”
Afgemeerd op locatie
Op 7 maart waren in Schiedam de sluizen en bruggen gepasseerd en werd afgemeerd op locatie. “Op zaterdag 11 maart hebben we met ballast het ponton iets dieper geplaatst, zodat meer speling ontstond aan de bovenkant.” Die middag is de brug gelost en opgebouwd.
Bij het verwijderen van het oude brugdeel was Van der Wees niet betrokken. “DeBoer Staal legde pontons onder de oude brug als een soort platform, zaagde in stukken en voerde het materiaal af.”
Veel betrokken partijen
Volgens De Korte was dit een typische Van der Wees klus: “het betrof een bijzonder transport, we hebben onze pontons en de kraan ingezet, onze kennis gedeeld en nauw samengewerkt met alle partijen.” En dat waren er nogal veel. Solidd Steel Structures bouwde de brug in Friesland en nodigde Wagenborg voor het transport die dat samen met Van der Wees verzorgde. DeBoer verzorgde het werk bij de brug.