Hero Werken in de haven

Cees Alderliesten, Deltalinqs: 'In de haven kun je het verschil maken'

Vanwege de grote personeelstekorten bij veel bedrijven in de haven nemen Deltalinqs en RPPC het initiatief om onder de noemer ‘Werken in de haven’ jongeren te enthousiasmeren voor een opleiding tot een beroep in de haven. En niet voor niets. Vacatures, vooral voor de meer technische beroepen zijn lastig in te vullen en de onderwijsinstellingen leiden niet genoeg technici op. “Terwijl juist in deze tijd techneuten heel hard nodig zijn”, zegt Cees Alderliesten, Beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Deltalinqs.


Impact energietransitie

Het probleem speelt volgens Alderliesten op elk niveau, maar zijn vooral de vacatures op het niveau MBO-3 en MBO-4 die moeilijk in te vullen. “We doen elke twee jaar uitgebreid onderzoek naar de arbeidsmarkt in het havengebied, en dan zien we dat het tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten alleen maar verder oploopt. En dat niet alleen: de instroom via de scholen vult dat de komende periode niet in.” Alderliesten benadrukt dat veel mensen bij de haven een beeld hebben van water, schepen en containeroverslag. “Wat wel eens wordt vergeten is dat de haven een heel groot industrieel cluster heeft, met een groot aantal chemische en olieverwerkende bedrijven.” De beleidsadviseur geeft deze sector als voorbeeld, omdat juist daar de impact van de energietransitie groot is. “Jongeren, de generatie Z, werken graag in een duurzame setting. Wat dat betreft kun je hier echt het verschil maken en de carbon footprint van bedrijven reduceren.” Daarnaast is het een feit dat mensen in de haven eigenlijk altijd goed kunnen verdienen, en er beslist toekomstzekerheid is.


Werken aan diversiteit

Kijkend naar de populatie werknemers in de haven, meldt Alderliesten, dat tweederde tot driekwart van de werknemers een scholing op MBO-volgde. “De vraag naar HBO’ers wordt wel steeds groter, maar nog steeds heeft het gros een MBO-opleiding.” Binnen de werknemerspopulatie zijn vrouwen en mensen van kleur ondervertegenwoordigd. “Het is absoluut belangrijk dat de haven diverser wordt, in elk opzicht. Daar werken we hard aan, ook als Deltalinqs." Zo startte de organisatie begin dit jaar een samenwerking met Port of Pride. “We willen gezamenlijk optrekken om inclusiviteit en diversiteit te vergroten. Dat is echt heel belangrijk. Niet alleen omdat je in diversiteit een afspiegeling wilt van de samenleving, maar ook omdat je simpelweg echt iedereen nodig hebt om het werk gedaan te krijgen.”


Geen goed beeld van de haven

Het is, stelt Alderliesten, opvallend hoe weinig de Rotterdammers weten over het brede pallet aan mogelijke banen in de haven. “De gemiddelde Rotterdammer heeft er geen beeld van, of een verouderde impressie.” Daarom is het belangrijk niet alleen jongeren te enthousiasmeren, maar ook hun ouders van informatie te voorzien. “Dat is de reden dat we ons, samen met RPPC en de leden van onze beide organisaties presenteren op de Studiekeuzebeurs op 18 en 19 februari in Ahoy.” Tijdens dit evenement stellen opleidingsinstituten zich voor aan jongeren en hun ouders. “Wij willen samen met bedrijven die lid zijn van RPPC of Deltalinqs laten zien hoe boeiend, afwisselend en gevarieerd het werken in de haven is”, blikt Alderliesten vooruit.

Thumbnail - Werken in de haven