HET GAAT OM HET GROTERE GEHEEL
De RPPC ging op bezoek bij Ben Maelissa, algemeen directeur van de Danser Group. Als vicevoorzitter van het RPPC-bestuur is hij nauw betrokken bij de koers van het havencollectief. Danser is een van de leidende containerbinnenvaartoperators binnen Europa en vervoert jaarlijks meer dan 1,5 miljoen TEU in de zeehavens en naar bestemmingen in het achterland.
Wat zijn voor jou de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de haven?
Op dit moment staan digitalisering en de energietransitie hoog op de agenda bij het havenbedrijfsleven en overheidsinstanties. Voor mij persoonlijk staat de kwaliteit van de haven voorop. Zo is de congestieproblematiek iets wat mij zorgen baart. Als Rotterdam moeten we constant verbeteren en nimmer onze positie als vanzelfsprekend ervaren. Wij hebben alle tools in handen om verder te groeien en onze leidende positie te handhaven, maar moeten het wel doen.
Port shift is natuurlijk mooi wanneer er lading van een andere zeehaven naar Rotterdam wordt gehaald. Het kan echter ook de andere kant op werken. We moeten goed blijven kijken naar de strategie van grote mogendheden op het wereldtoneel. Er zijn zaken die zich niet direct in onze haven afspelen, maar wel een grote invloed kunnen hebben op Rotterdam. Juist door kritisch te blijven en de juiste vragen te stellen blijven we alert.
Wat betekent de wens van China om te investeren in Italië voor de haven van Rotterdam? Wat zijn de implicaties voor stromen naar Italië, Zwitserland en Oostenrijk die al vele jaren via Rotterdam lopen? Het is belangrijk dat wij als havengemeenschap ons bewust zijn van het grotere spel dat gespeeld wordt. Hier moeten we een duidelijk plan voor uitwerken, zodat we voor een evenwichtige situatie op de wereldmarkten kunnen zorgen.
Hoe gaat het met de achterland modaliteiten?
Rotterdam heeft 3 volwaardige modaliteiten en deze hebben we nodig om onze positie te behouden en te versterken. Iedereen is bekend met de uitdagingen van onze haven en hier moeten we met alle stakeholders mee aan de slag. We mogen niet op onze lauweren rusten. Als haven van de toekomst kan je het verschil maken met synchromodale en flexibele oplossingen. Hierin spelen alle modaliteiten een belangrijke rol.
Het grote voordeel van de containerbinnenvaart is dat er nog ruim voldoende capaciteit is. De infrastructuur is goed onderhouden en biedt ruimte voor groei. Verladers, ontvangers en expediteurs zijn nog steeds overtuigd van het nut van de modal shift (bijvoorbeeld de verschuiving van lading van de weg naar de binnenvaart). Niet alleen om kosten te besparen, maar ook vanuit de overtuiging dat vervoer schoner moet.
Hoe staat de containersector ervoor?
Qua volumes gaat het nog steeds goed. Na de crisis stelde men dat de echte double digit groei tot het verleden zou behoren. Gelukkig zien we nu een heel ander beeld. Als Rotterdam groeien we nog steeds. Misschien niet meer met de getallen die we de recente jaren hadden, maar wij zien een jaarlijkse groei van enkele procenten. Om als haven te blijven groeien is het van essentieel belang dat containers snel aan- en afgevoerd kunnen worden.
De deepsea containerterminals op de Maasvlakte handelen enorme hoeveelheden containers af. De invloedsfeer van de rederijen bij deze terminals is de laatste jaren nog groter geworden. Hierdoor ligt de nadruk op het afhandelen van de grote zeeschepen en minder op het achterland. Juist door middel van samenwerken en het digitaal uitwisselen van informatie kunnen we enorme kwaliteitsslagen maken. Het geheel is meer dan de som der delen.
Het inzichtelijk maken van havenprocessen en het gezamenlijk maken van planningen zijn een paar voorbeelden die de betrouwbaarheid van het achterlandproduct kunnen verhogen. Als Danser juichen wij de fixed windows (vaste laad- en losafspraken bij de deepsea containerterminals) en planningstool Nextlogic toe. Waar in het verleden de binnenvaart beperkte rechten en plichten had, zien we nu door de fixed windows een andere dynamiek. Wij, maar ook de deepsea containerterminals, moeten ons nu nadrukkelijk aan venstertijden en volumes houden. Anders lopen we het risico de vaste afspraken te verliezen. Het grote voordeel voor verladers en ontvangers is dat het binnenvaartproduct aan voorspelbaarheid gaat terugwinnen. Dat is ook goed voor het onderscheidend vermogen van de Rotterdamse haven.
Hoe gaat het met de RPPC?
Het is prettig om te constateren dat er veel nieuwe leden bij de RPPC zijn aangesloten in 2018. Er is een dynamiek die bedrijven aantrekt. Het succes van de Offshore en Breakbulk community spreekt voor zich en laat de veelzijdigheid van het havencomplex zien. RPPC bewijst dat er behoefte is aan een platform om zaken te doen met elkaar en ladingbelanghebbenden. Er zit een ambitieus en enthousiast team die dit proces in gang heeft gezet. De nieuwe ingeslagen weg is succesvol met als resultaat dat bedrijven zich weer aansluiten. Daar ben ik bijzonder trots op.
De RPPC geeft het midden- en kleinbedrijf toegang tot een geweldig ecosysteem van bedrijven in binnen- en buitenland. Netwerken onder de merknaam van de haven van Rotterdam geeft een bijzondere impuls. Samen nieuwe kansen ontdekken, is waar het om draait. Ik weet zeker dat het succes van RPPC de komende jaren afstraalt op een grote groep bedrijven. Juist door lid te zijn of te worden lever je als bedrijf een directe bijdrage aan het toekomstige succes van de haven van Rotterdam hetgeen weer afstraalt op je eigen onderneming!