Hebo Greenport Hero

Greenport Rotterdam voorbeeld van duurzame herontwikkeling

RPPC bezocht met een aantal leden Greenport Rotterdam in de Eemhaven. “De locatie is exemplarisch voor een ontwikkeling die we steeds vaker in de haven zullen zien,” zegt Joost Eenhuizen, Business Manager Maritime & Offshore Industry bij Port of Rotterdam.

Er is doorgaans veel aandacht voor bedrijven die activiteiten ontwikkelen op een nieuw, nog niet eerder bebouwd perceel, een zogenaamd Greenfield. Minstens zo interessant is het herontwikkelen van wat Brownfields genoemd worden: percelen waar activiteiten ophouden en nieuwe bedrijvigheid ontstaat – vaak door nieuwe ondernemingen. “Dit zal steeds vaker gebeuren,” geeft Eenhuizen aan. “Ten eerste omdat de beschikbare ruimte in de haven niet onbeperkt is. Maar ook omdat bijvoorbeeld de energietransitie andere bedrijvigheid met zich mee zal brengen die andere eisen stelt aan de benodigde locaties.”


Eerdere transitie

Greenport Rotterdam illustreert een eerdere transitie, die we ook zien op het RDM-terrein: de ontwikkeling die de scheepsbouw en -reparatie in Nederland doormaakte. “Oude gevestigde bedrijven, zoals Niehuis en Van den Berg’s Scheepsreparatiebedrijf en later Damen waren er lang actief. De locatie heeft dus al een hele historie achter zich die kenmerkend is voor de dynamiek van de scheepswerven in Nederland.”
Op een gegeven moment kan een onderneming, in dit geval Damen, zich dan afvragen hoe het de toekomst van de eigen activiteiten in die omgeving ziet. “Daar zijn wij als havenbedrijf natuurlijk ook mee bezig,” legt Eenhuizen uit. “Zo dachten wij al vanaf het begin mee met de kansen en mogelijkheden voor deze unieke maritieme locatie.”

 

Nieuwe markten en bedrijven

Havenbedrijf Rotterdam ziet, als eigenaar van de grond, dat markten en bedrijven in die markten veranderen, en dat terreinen anders gebruikt (gaan) worden. “Samen met ondernemers in de haven bespreken we hoe je deze gebieden een nieuwe toekomst kunt geven.” Het betekent dat het havenbedrijf bij deze projecten nauw samenwerkt met de ondernemingen in de haven.

Eenhuizen vertelt dat het havenbedrijf op veel plekken met dergelijke verkenningen bezig is. “Dat heeft zoals gezegd ook met de energietransitie te maken. Hoe gaan we van industriële omgevingen, gericht op fossiele activiteiten, duurzame sites maken.”


Visie en investeringskracht

Uiteindelijk geeft Greenport Rotterdam invulling aan een aantal wensen en eisen van de stakeholders. “Damen wilde graag dokcapaciteit behouden, Havenbedrijf Rotterdam ging nadrukkelijk voor een maritieme, maar wel toekomstvaste invulling van de activiteiten in het gebied, en een derde partij, Landmark, had een duidelijke visie en de investeringskracht om de herontwikkeling te realiseren.”

In de visie van Landmarkt speelde ook het openstellen van de locatie naar andere bedrijven een rol. “Er zijn nu 15 ondernemingen actief die bij elkaar passen en elkaar aanvullen.”

Zo wordt bestaand havengebied met bestaande opstallen en zelfs ook met een aantal bestaande huurders duurzaam herontwikkeld voor een nieuwe ‘life cycle’”.

 

Greenport - THUMBNAIL