In het hart van Rotterdam staat een iconisch gebouw dat de geschiedenis van de stad en haar haven belichaamt en dat we allemaal kennen: Hotel New York. Ter ere van het 125-jarig bestaan in 2026 werkt filmmaker Boudewijn van Eijck aan een documentaire die de historie van Rotterdam laat zien vanuit het perspectief van dit unieke gebouw. “We hebben al veel spannende verhalen opgeduikeld; telexen, dagboeken, WOII verhalen over schepen die tussen de Engelse en Duitse marineschepen en mijnen moesten laveren en meer.”
Van Eijck, voorheen advocaat in het economisch strafrecht, heeft zijn passie voor film omgezet in een professionele carrière. Na een opleiding in documentairemaking en ervaring met projecten zoals de Giro d'Italia-documentaire ‘Amore Infinito’, richt hij nu zijn lens op het verhaal van Hotel New York.
De documentaire, waarvan het de bedoeling is hem in première te laten gaan tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) in 2026, zal bestaan uit een 90-minuten durende bioscoopfilm en een vierdelige tv-serie voor RTV Rijnmond. Van Eijck's aanpak is interessant: het verhaal – of eigenlijk: de vele verhalen, beelden en documenten van de afgelopen 125 jaar – wordt verteld vanuit het perspectief van het gebouw zelf, inclusief de ontwikkelingen in de omliggende Wilhelminahaven, Rijnhaven en Katendrecht.
De film behandelt vier thema's:
- Migratie: van de Amerikaanse Burgeroorlog tot de naoorlogse periode, het gebouw was getuige van verschillende migratiegolven.
- Oorlog: ondanks de turbulente tijden bleef Hotel New York overeind. Van Eijck heeft al toegang tot uniek privé-archiefmateriaal, waaronder beelden van brandende schepen, maar is actief op zoek naar meer opnames, foto’s en/of geschriften.
- Handel: interviews met oud-HAL-medewerkers onthullen fascinerende verhalen, zoals de eerste export van Heineken naar de VS via de HAL in 1933.
- Stadsontwikkeling: van kraakpand in de late jaren '80 tot de transformatie van de Kop van Zuid, het gebouw heeft een cruciale rol gespeeld in Rotterdam's stedelijke evolutie.
Oproep!
Van Eijck is nog op zoek naar aanvullend materiaal, bijvoorbeeld beelden van de goudtransporten naar Amerika in 1938-1939 of foto's van de krakersperiode. "We zijn bezig met het vastleggen van de economische en maritieme ontwikkeling van Rotterdam voor toekomstige generaties," zegt Van Eijck.
"We zijn vooral nog op zoek naar interessante of spannende verhalen op het thema Handel; denk zeker ook aan transport- en ladinggerelateerde verhalen! Het gebouw is een stille getuige van een rijk verleden en is gelukkig nog steeds een trekpleister voor zowel Rotterdammers als toeristen en reizigers."
Heeft u nog verhalen, beelden of ander materiaal over HNY? Neem dan contact op met Boudewijn van Eijck via moviescts@gmail.com
Fondsen
Het project heeft al steun van het Havenbedrijf en verschillende fondsen, maar Van Eijck zoekt nog naar aanvullende financiering. Bedrijven of individuen die beeldmateriaal of fondsen kunnen bijdragen, krijgen de kans om deel uit te maken van de film. Daarnaast plant Van Eijck een exclusieve preview en een fototentoonstelling met materiaal dat niet in de film kan worden opgenomen. De opnames zijn reeds begonnen en het project biedt een unieke kans om bij te dragen aan het bewaren en delen van deze plek die zo’n belangrijke rol speelt in de maritieme en culturele geschiedenis van Rotterdam.
Wilt u deze documentaire helpen realiseren? Stuur een mailtje naar Boudewijn van Eijck via moviescts@gmail.com
Scholieren
De film organiseert ook een speurtocht voor middelbare scholieren om hen in contact te laten komen met de rijke geschiedenis van de Rotterdams haven. De speurtocht voert langs locaties die een rol spelen in de documentaire en eindigt met een vertoning van de film.
Tot slot richt Van Eijck zijn film en de vier televisieprogamma’s op de arbeidsmarkt: “Hopelijk draagt de docu er toe bij dat jonge mensen en studenten aangetrokken worden om in de Rotterdamse haven te gaan werken, want daar is een enorme behoefte aan.”