HERO-europort

Europort aantrekkelijke beurs vanwege brede scope

Vaak schrijven we over beurzen waaraan RPPC-leden deelnemen met een heel specifiek programma. Evenementen als Breakbulk Europe, of Offshore Energy richten zich bijvoorbeeld op een bepaald marktsegment. Europort, de beurs die van 7 tot en met 10 november weer plaatsvindt in Ahoy is daarentegen heel breed. En ook dat biedt voordelen, blijkt uit gesprekken met twee RPPC-leden.

 

Zo geeft Jesper de Jong, Coördinator van het Sales Department bij Dräger Marine & Offshore aan dat juist het brede publiek dat de beurs bezoekt, en het grote scala aan bedrijven dat eraan deelneemt, aantrekkelijk is. Hij legt eerst uit wat Dräger als onderneming doet. “Wij zijn actief in de scheepvaart, de maritieme offshore en in de windenergiemarkt. We hebben daarbij een focus op alles wat te maken heeft met levensreddende middelen, zowel producten als services.” Het gaat daarbij om de verhuur, verkoop en het onderhoud van de producten die het bedrijf levert, maar ook om het verzorgen van trainingen, vertelt De Jong.

De Jong wil zijn bedrijf tijdens Europort presenteren. “We kennen al veel klanten, maar je kunt op een internationaal event altijd weer nieuwe contacten leggen.” Daarnaast biedt een dergelijke beurs, volgens De Jong, ook mogelijkheden kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van software en digitalisering.

 


Digitalisering als thema

Wat dat betreft is Dräger bij Europort dit jaar aan het juiste adres, want digitalisering is één van de vier grote thema’s die de beursorganisatie adresseert. “Naast de energietransitie, ship finance en human capital,” maakt Raymond Siliakus, Director Europort en Manager Exhibitions bij Rotterdam Ahoy duidelijk. “Op elk van die onderdelen hebben we eigenlijk heel veel verschillende congressen, bijeenkomsten, events en debatten als onderdeel van Europort.”

Ook de energietransitie is een onderwerp dat De Jong van Dräger aanspreekt: “We zijn steeds meer actief in offshore wind, dat is beslist een groeimarkt. Dit naast de binnenvaart waarin we al een sterke positie hebben en de diensten die we leveren aan de internationale scheepvaart.”

 


Ships Parts

De breedte van de beurs is ook voor Peter Vinke, directeur Transport bij Neele-Vat Logistics een aantrekkelijk element. “De beurs is een verzamelplaats voor de maritieme business. En wij zijn als Neele-Vat een maritieme dienstverlener in de breedste zin van het woord.” Vinke wil de beurs onder meer gebruiken om een heel specifieke activiteit van zijn onderneming voor het voetlicht te brengen. “We hebben bij de overname van Mainport Warehousing & forwarding, ook hun business-line Ships Spares verkregen. Het gaat dan om de op- en overslag van scheepsonderdelen.” Daarnaast heeft Neele-Vat ook een logistiek netwerk om schepen te bezoeken en te bedienen. “En dat willen we tijdens de beurs voor het voetlicht brengen.”

 

Ships Spares, is een specifieke tak van de logistiek, maakt Vinke duidelijk. “Je moet echt 24/7 onder alle omstandigheden mensen hebben om transporten te regelen. Als iets kapotgaat op een schip is tijd echt geld. Het schip wacht immers niet.” De organisatie zet daarom onder meer luchtvracht in. “Er is voor deze activiteit een specifieke infrastructuur ingericht. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van binnenvaartschepen die langs het schip dat onderdelen nodig heeft kunnen komen. En we hebben een loods in het hart van de haven voor de opslag voor scheepsonderdelen.”

 


Bezoekers uit Azië komen weer

Raymond Siliakus van de beursorganisatie verheugt zich op de beurs. “De voorbereiding heeft twee jaar geduurd, het is mooi om te zien hoe alle stukjes op hun plaats vallen.” De vorige editie vond plaats kort na de lockdown. Europort was een van de eerste events die weer doorgang kon vinden en gasten uit Azië waren er toen niet bij. “Deze keer kunnen we ook hen weer ontvangen.”

Europort 2-THUMBNAIL