Het aantrekken van personeel is voor veel bedrijven een uitdaging, en dat geldt zeker ook voor ondernemingen in de haven. Dit, terwijl de haven juist nu een heel aantrekkelijke werkplek is. Een fors deel van de energietransitie die voor ons ligt, wordt vormgegeven in het gebied tussen zee en achterland. Dat geldt niet alleen voor de nautische en logistieke activiteiten, zoals de op- en overslag, maar zeker ook voor de industrie. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we veel werknemers nodig – op elk opleidingsniveau.
Nieuwe competenties
De transitie, zowel op het gebied van energie, als op het gebied van digitalisering en automatisering, brengt met zich mee dat binnen alle gelederen van een organisatie nieuwe competenties worden toegevoegd aan dagelijkse werkzaamheden. Bedrijven moeten dus niet alleen nieuw talent weten te vinden en binden, maar hen ook in een team met ervaren krachten laten samenwerken. Dat kan een uitdaging zijn, maar als een dergelijk team goed samenwerkt en jong en oud elkaar inspireren, heb je als ondernemer goud in handen.
Opdracht
Veel havenmedewerkers zijn hun gehele werkende leven actief in de sector – en ze zijn doorgaans heel loyaal naar het bedrijf waarvoor ze werken. Dat is een groot goed. De band is vaak zo sterk, dat het werk van ouder op kind overgedragen wordt. Wie eenmaal in de haven werkt wordt erdoor geraakt en wil niet anders meer.
Helaas heeft ‘de haven’ voor buitenstaanders niet meteen dat aantrekkelijke imago. Zeker bij de zogenaamde Generatie Z, die nu op de arbeidsmarkt komt, leeft niet altijd het juiste beeld. We hebben als havengerelateerde ondernemingen de opdracht om aan dat imago te werken. We moeten jongeren duidelijk maken, dat ze nergens zo’n grote impact op verduurzaming kunnen hebben als juist hier.
Inclusieve werkomgeving
Daarnaast is de haven, denk ik, ook vanwege het internationale karakter van de bedrijven en activiteiten aantrekkelijk. Alle nationaliteiten zijn niet alleen vertegenwoordigd in de haven, maar worden direct of indirect ook geadresseerd door de ondernemingen die er actief zijn. Die doen immers zaken met alle landen in de wereld.
Dat brengt met zich mee dat de haven bij uitstek een plek moet zijn voor inclusiviteit en diversiteit. Waar iedereen zich kan ontwikkelen. Daar zijn op dit moment veel bedrijven in het gebied mee bezig, ook is er de stichting Port of Pride die zich inzet voor de gelijke behandeling van alle mensen die in de havenstad Rotterdam werken of willen werken waar Rotterdamse havenbedrijven zich bij kunnen aansluiten ter ondersteuning van hun eigen programma.
Interessante functies
Ook in de toekomst zal het, denk ik, geen uitzondering zijn dat iemand zijn leven lang in de haven werkt. De logistiek groeit hard en biedt interessante functies op elk niveau. Voor iedereen. Laten we dat vooral uitdragen naar hen die de haven nog niet goed kennen.