Bootjes kijken. Voor veel ‘havenwerkers’ is de liefde voor de Rotterdamse haven daarmee begonnen. Dat geldt ook voor mij. Al op mijn 16e kwam ik bij de - toen nog - Roeiers Vereeniging Eendracht. Inmiddels zijn we koninklijk. Dat maakt voor onze werkethiek overigens niets uit. Als roeiers werken we graag en hard. Bij ons geen 9-tot-5-mentaliteit, maar veiligheid staat altijd voorop! En dat vanuit een enorme verbondenheid met het werk en met elkaar. Niet voor niets is de KRVE een coöperatieve vereniging. En dat temidden van al het commerciële tumult van de huidige wereldhandel.
Door alle aandacht voor de roerige ontwikkelingen in goederenstromen en de economische onzekerheden van onze haven, zouden we haast vergeten om af en toe weer eens bootjes te kijken. Om de blik op het water te houden. Laten we niet uit het oog verliezen welke toonaangevende nautische activiteiten zich hier afspelen. Want ook al bestaat de KRVE 130 jaar, we zijn altijd met onze tijd meegegaan. Innovatie en voortdurende kwaliteitsverbetering maken ons wereldwijd tot de modernste maritiem-technische nautische dienstverleners. Dat is iets waar we met recht trots op kunnen zijn.
Die hoogstaande, technisch-nautische dienstverlening omvat bijvoorbeeld het verkeersbegeleidingssysteem dat we hier in Rotterdam gebruiken. Nergens ter wereld ervaren kapiteins de logistieke operaties zo comfortabel als bij ons. Geolied en gesmeerd varen schepen zonder vertraging binnen, waardoor de kapitein zich volledig kan concentreren op de uitvoering. Het hele proces is optimaal efficiënt ingericht en elke minuut wordt nuttig besteed door proactief te handelen. In Rotterdam wachten we niet aan de kade tot de meerlijnen ons worden toegegooid, wij gaan de trossen halen!
Overigens heb ik het niet alleen over de roeiers. Ook de slepers, loodsen en de divisie Havenmeester binnen het havenbedrijf behoren tot deze technisch-nautische dienstverlening. Met elkaar maken we de haven tot wat ze is. Deze nauwe samenwerking is uniek in de wereld en leidt tot een snelle en veilige afhandeling. "Gaat niet, bestaat niet." Zoals commercieel directeur van Port of Rotterdam, Matthijs van Doorn, in de vorige column al zei: "Het kan wel!" We zoeken altijd naar een manier om het zo te organiseren dat iets wél lukt.
Een voorbeeld daarvan is ShoreTension: een dynamisch meersysteem om schepen te stabiliseren wanneer ze langs de kade gaan ‘wandelen’ door wind of stroming. Het systeem vangt piekspanningen op de lijnen op, waardoor de kans op ongelukken door losbreken wordt verkleind. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 400 van deze systemen geleverd, die we samen met onze partners hier op de Heijplaat hebben ontwikkeld.
Dit soort innovaties is de kroon op de operationele kwaliteit van de Rotterdamse haven. Door elkaar kritisch te bevragen, de blik op het water te houden en intensief en transparant samen te werken, dagen we elkaar uit om het steeds weer iets beter te doen. Zo blijven we ons als KRVE samen met onze partners en marktpartijen inzetten om de Rotterdamse haven tot de meest geavanceerde en efficiënte ter wereld te houden. Een haven met technisch-nautische dienstverlening op het hoogste niveau. Met dat visitekaartje op zak kunt u tijdens de volgende handelsmissie goede sier maken.