Integrale digitalisering van de transportketen is de ‘koninklijke route’ naar snellere aflevering en duurzamer vervoer, betoogt Elnaz Rodriguez van de Cabooter Group. Het delen van informatie met verschillende modaliteiten in de transportketen tussen zeehaven en achterland kan de afhandeling sterk verbeteren.
Cabooter Group heeft strategische samenwerking met haventerminals en overslagbedrijven. Managing director Elnaz Rodriguez van Cabooter Logistics Rotterdam licht toe: “Wij bieden uitgebreide multimodale oplossingen, waarbij verschillende transportmodaliteiten zoals spoor, weg en water worden geïntegreerd. Dit stelt ons in staat om efficiënte en flexibele logistieke processen te bieden, volledig afgestemd op de specifieke behoeften van de verzenders en ontvangers van de vracht. Door het inzetten van duurzame transportmiddelen en de digitalisering van processen, vergroten we de efficiëntie en verkleinen we tegelijkertijd de ecologische voetafdruk.”
Vracht volgen
Cabooter Group maakt intensief gebruik van Portbase, een platform waarmee processen in de haven zoals inklaren, lossen en douaneformaliteiten volledig digitaal worden beheerd. Daarnaast werkt het bedrijf met een transportmanagementsysteem waarin planningen, vertragingen, douane statussen en laad-/ losmomenten worden geregistreerd en geanalyseerd. Vrachtwagens zijn uitgerust met GPS-trackers, waarmee containers worden gevolgd. Deze digitale aanpak zorgt ervoor dat alle betrokken partijen – van vervoerder tot klant – inzicht hebben in de status van de zending. “Dit leidt tot minder fouten, kortere wachttijden en een efficiënter gebruik van transportcapaciteit,” constateert Rodriguez. “Bovendien draagt het bij aan een hogere klanttevredenheid, doordat wij sneller kunnen communiceren en anticiperen op mogelijke verstoringen binnen de keten.”
Partnerschap
Vervoer over spoor is een specialiteit waar Cabooter Group groot mee is geworden. “Met de grootste inland railterminal van Nederland. In Venlo nemen we een sleutelpositie in binnen zowel maritiem als continentaal railvervoer, met onder andere verbindingen naar Rotterdam. Door strategische samenwerkingen met diverse terminals optimaliseren wij de logistiek van het transport naar het achterland. Onze vestiging in Rotterdam fungeert als agent voor verschillende spoorwegondernemingen in diverse Europese landen. Dit maakt het mogelijk om het spoorvervoer richting het achterland te coördineren, waardoor we onderdeel vormen van een robuuste, multimodale logistieke keten. Vanuit ons kantoor in Rotterdam opereren we als vaste agent voor verschillende internationale spoorwegondernemingen. We werken intensief samen aan de logistieke aansluiting binnen het Europese spoornetwerk. Daarmee vergaren we waardevolle inzichten in de uitvoering van transporttrajecten door geheel Europa. We werken steeds aan het optimaliseren daarvan.”
Inzicht
Verzenders en ontvangers van de vracht kunnen hun zendingen volgen dankzij digitale informatie die wordt gedeeld door veel betrokken partners in de vervoersketen. Rodriguez: “In de Rotterdamse haven zijn wij partner in het Rail Connected systeem, onderdeel van Portbase. Deze applicatie biedt real-time inzicht in aankomst- en vertrektijden van treinen. Dat leidt tot een betere planning en een efficiëntere afhandeling van goederenstromen. Daarnaast ontwikkelen wij een online boekingssysteem, waarmee klanten zelfstandig hun transportopdrachten kunnen inboeken op verschillende routes. Het systeem biedt direct inzicht in beschikbaarheid en verwachte aankomsttijden, en stelt gebruikers in staat om snel en eenvoudig de best passende transportoptie te kiezen.”
Vergelijk
"De laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving van wegvervoer naar spoor- en binnenvaartvervoer, vooral bij transport van zeehavens naar het achterland", analyseert de multimodale transportexpert. "Tien jaar geleden was het wegtransport veel dominanter in deze logistieke keten."
Op de website van Cabooter Group kan de gemiddelde kooldioxide-uitstoot per kilometer per ton vervoerde vracht worden vergeleken tussen verschillende transportmiddelen. Daaruit blijkt dat luchtvracht 602 gram CO2 per ton km produceert, terwijl het wegvervoer 40 gram produceert, de trein 22 gram en de binnenvaart slechts 14 gram. "Toch blijft het marktaandeel van spoortransport achter ten opzichte van weg- en binnenvaartvervoer. Verdere groei vereist gerichte investeringen in infrastructuur, grensoverschrijdende afstemming en financiële stimulansen. Vooral voor lange afstandsroutes binnen Europa biedt spoorvervoer aanzienlijke voordelen op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en milieuwinst."
Emissievrij
Cabooter streeft naar volledig CO2 neutraal transport in 2028. “Een belangrijk speerpunt binnen onze strategie is het investeren in duurzame terminaltechnologieën. Zo waren wij de eerste logistieke dienstverlener ter wereld die de volledig elektrische Kalmar reachstacker in gebruik nam – een belangrijke stap richting emissievrije terminaloperaties. In Greenport Venlo beschikken wij over een state-of-the-art terminal met acht sporen van 900 meter lang, wat de capaciteit en efficiëntie aanzienlijk vergroot.”