Douanecontrole

Crash Course Havenlogistiek: Taken en functies van de Douane in de transportketen

2022-03-25T15:30:00 2022-03-25T16:30:00
Online

Taken en functies van de Douane in de transportketen

Na twee edities van de Crash Course Havenlogistiek, gaan we dit jaar meer de diepte in. Aan de hand van actualiteiten bespreken we in vier cursusdelen de verschillende facetten van logistiek in de Rotterdamse haven. Een must voor nieuwe medewerkers én ervaren havencollega's!

Op 25 februari zijn we begonnen met de eerste uitzending. Deze vind om de week op vrijdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur live, vanuit onze RPPC-studio, plaats. Chris van der Deijl presenteert deze samen met Ramon van Hal waarbij wordt ingegaan op relevante en actuele onderwerpen over de logistiek in de Rotterdamse haven, ondersteunt door vakspecialisten uit het bedrijfsleven.

Ramon is docent Havenlogistiek en Douane voor de STC-Group en auteur van het boek ‘Havenlogistiek, over Cargadoor en Expediteur gesproken’. Theorie uit dit boek zal ook nu weer worden gecombineerd met de praktijk en de actualiteit. Chris van der Deijl is Community Manager bij RPPC en zal de cursusdelen begeleiden en contact houden met de cursisten tijdens de uitzending. 


Thema's

Hoe werken de activiteiten van logistiek dienstverleners door in een supplychain? Hoe werken absurde tarieven voor zee-en luchtvracht door in de logistiek? Welke risico’s kan je verwachten bij de douaneformaliteiten? Welke bedreigingen ontstaan er voor middelgrote of kleinere logistiek dienstverleners?

Deze vragen worden allemaal behandeld tijdens de Online Crash Course 'Havenlogistiek'. Nuttig voor je nieuwe medewerkers, maar ook leuk voor de ervaren havencollega's die weer hun kennis willen bijschaven. 


cursusdelen

Deze cursus wordt verdeeld over vier bijeenkomsten:

 • Vrijdag 11 maart
  Gevolgen van hoge tarieven en een gebrek aan capaciteit
  Deze uitzending is terug te kijken op ons YouTube kanaal.

 • Vrijdag 25 maart (15:30 - 16:30)
  Taken en functies van de Douane in de transportketen

  De Douane verzorgt onze grensbewaking voor het goederenvervoer. Als de Douane grote drugsvangsten onderschept worden deze in het nieuws vaak groots gepresenteerd. Maar opsporing is slechts een heel klein gedeelte van het douanewerk.  Veel havenwerkers hebben op de een of andere manier met de Douane te maken, de invloed op de transportketen is groot. Zowel in controletaken als bij het innen van douanerechten en belastingen. Logistiek dienstverleners hebben doorgaans voldoende kennis over douaneformaliteiten binnen het eigen vakgebied. Maar wat zijn de invloeden van douaneprocessen binnen de gehele logistiek? Wat zijn de taken van deze overheidsdienst binnen de Rotterdamse haven en daarbuiten. Kennis en inzicht hebben van douaneprocessen kan een meerwaarde zijn in de dienstverlening naar klanten.

  In deze aflevering wordt op een gangbare en praktische wijze ingegaan op de invloed van de Douane op de havenlogistiek. De functies en taken die er zijn binnen de verschillende stappen van een transportketen.

  Gastspreker: Yassin Aroui, Branch Manager Customs and VAT bij Broekman Logistics

 • Vrijdag 8 april
  Efficiëntie door innovatief denken en werken

 

WAT KOST HET?

Deelname is gratis voor RPPC-leden. Je kan via het aanmeldformulier het boek Havenlogistiek bestellen voor € 46,50. We adviseren je om het boek te bestellen, maar het is niet verplicht. 

Niet-leden kunnen ook deelnemen aan deze Crash Course. Kosten zijn € 95,- exclusief het boek Havenlogistiek. Het maakt geen verschil of je dan aan 1 of aan 4 cursusdelen deelneemt.


GEZELLIGE AFSLUITING

Het laatste cursusdeel op vrijdag 8 april sluiten we gezamenlijk af in de Maasvlakte zaal van EIC Mainport Rotterdam. Hier kunnen de curisten elkaar ontmoeten, worden de getuigschriften uitgedeeld en organiseren we een leuke pubquiz waarin we alle onderwerpen nog even bespreken. We verwachten dit laatste deel ook online uit te zenden, voor de deelnemers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. 


HOE WERKT HET?

Voor aanvang van iedere aflevering ontvang je een mail met daarin een link die toegang geeft tot de betreffende interactieve online bijeenkomst. We maken hiervoor gebruik van Zoom Webinars.

De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...
De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...