HERO-Crash Course

Crash Course Havenlogistiek 2024 - Goederen en Data

2024-03-15T15:30:00 2024-03-15T16:30:00
Online

Alles wat je moet weten over de Rotterdamse haven

RPPC presenteert samen met Ramon van Hal de vijfde serie ‘Crash Course Havenlogistiek’. Vanaf 1 maart 2024, om de week op vrijdagmiddag van 15.30 – 16.30. Online en live vanuit de RPPC studio in de Waalhaven. De laatste aflevering wordt vanaf een speciale locatie gepresenteerd waar jullie bij aanwezig kunnen zijn.

De Crash Course Havenlogistiek is informatief en interactief, gaat over relevante- en actuele logistieke onderwerpen uit de Rotterdamse haven, ondersteund door vakspecialisten uit het bedrijfsleven.


VOOR WIE IS HET?

Voor iedereen met interesse voor havenlogistiek, er direct- of indirect werkzaam is en met veel of weinig ervaring.  Het maakt niet uit of je bij de receptie, administratie, facilitair, verkoop, marketing, juridisch, HR, inkoop of IT werkt!

Het begrijpen van de basisprincipes van havenlogistiek geeft medewerkers een breder beeld van hoe het bedrijf opereert, hierdoor kunnen collega's op andere afdelingen effectiever samenwerken. Verder kan het helpen beter te communiceren met klanten of eerder identificeren waar mogelijke problemen of logistieke uitdagingen liggen.

Zelfs ervaren havenmedewerkers kunnen profiteren van een opfriscursus en nieuwe inzichten opdoen in de recente ontwikkelingen in havenlogistiek. Maar ook professionals in de supply chain die niet direct in de havenindustrie werken, kunnen profiteren van inzichten in de impact van havenlogistiek op de bredere supply chain.


CURSUSDELEN

Deze cursus wordt verdeeld over vier (online) bijeenkomsten:

 • Vrijdag 1 maart - 15:30
  Havendienstverlening

  In deze eerste aflevering werd ingegaan op de verschillende dienstverleners en de autoriteiten die zorgen voor een goede en veilige afhandeling van schepen en hun lading. Gastspreker: Bastiaan Ruitenga (KRVE Rotterdam Boatmen)

  Bekijk deze aflevering terug op ons YouTube kanaal!

 • Vrijdag 15 maart - 15:30
  Goederen en data

  De Port of Rotterdam is een van de modernste en meest innovatieve havens van de wereld. In onze mainport komt elke dag een onvoorstelbare hoeveelheid vracht binnen en elke kilo heeft een bestemming. Het afhandelen van de goederen wordt door veel verschillende bedrijven gedaan die elk hun eigen taken en specialiteiten hebben. Ze zijn een schakel in de transportketen van verkoper naar koper. Naast goederenstromen zijn er ook geldstromen, leveringsvoorwaarden en risico’s. Vergeet ook het werk van de Douane niet. In deze processen zijn digitalisering en het delen van data enorm belangrijk.

  Deze aflevering van de Crash Course gaat over de maritieme supply chain, logistieke havenfuncties en de digitale informatiestroom.

  Gastspreker: Charlotte Janssen (Jong Haventalent 2024 en Business Manager bij Portbase)

 • Vrijdag 5 april - 15:30
  Internationale havenlogistiek

  In deze aflevering gaan wij in op de rol van Rotterdam als ‘gateway’ binnen de Europese logistiek en daarbuiten. De verschillende modaliteiten en hoe deze kunnen worden gebruikt voor een efficiënte transportketen. 

  Gastspreker: NTB
 • Vrijdag 19 april
  Duurzaamheid en energietransitie voor de logistiek

  In deze laatste aflevering gaan wij tijdens de live uitzending met specialisten en het publiek hierover in gesprek. Jullie ervaringen en meningen zijn belangrijk. Wat zijn de plannen of wat hebben jullie al gedaan, zowel intern als extern?

  Gastsprekers: NTB

GETUIGSCHRIFT

Iedere deelnemer ontvangt een getuigschrift (bij deelname aan minimaal 3 bijeenkomsten).


GRATIS TOEGANG VOOR IEDEREEN!

Ja, je leest het goed! Deze cursus is GRATIS voor al onze leden én voor niet-leden. We geloven in het delen van kennis en het bevorderen van groei binnen onze gemeenschap. Let op: De laatste aflevering kunnen alleen leden van RPPC fysiek bijwonen. Niet-leden kunnen de laatste sessie wel digitaal volgen.

Je kan via het aanmeldformulier het boek Havenlogistiek bestellen voor € 42,60 (ex. verzendkosten). We adviseren je om het boek te bestellen, maar het is niet verplicht. 


GEZELLIGE AFSLUITING

Het laatste cursusdeel wordt op vrijdag 19 april gezamenlijk afgesloten. Hier kunnen de cursisten elkaar ontmoeten, worden de getuigschriften uitgedeeld en organiseren we een leuke pubquiz waarin we alle onderwerpen nog eens de revue laten passeren. Dit laatste deel wordt ook online uitgezonden, voor de deelnemers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn.

De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...
De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...