HERO Logistiek achterland

Crash Course Havenlogistiek 2/4: Gevolgen van hoge tarieven en een gebrek aan capaciteit

2022-03-11T15:30:00 2022-03-11T16:30:00
Online

Gevolgen van hoge tarieven en een gebrek aan capaciteit

Na twee edities van de Crash Course Havenlogistiek, gaan we dit jaar meer de diepte in. Aan de hand van actualiteiten bespreken we in vier cursusdelen de verschillende facetten van logistiek in de Rotterdamse haven. Een must voor nieuwe medewerkers én ervaren havencollega's!

Op 25 februari zijn we begonnen met de eerste uitzending. Deze vind om de week op vrijdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur live, vanuit onze RPPC-studio, plaats. Chris van der Deijl presenteert deze samen met Ramon van Hal waarbij wordt ingegaan op relevante en actuele onderwerpen over de logistiek in de Rotterdamse haven, ondersteunt door vakspecialisten uit het bedrijfsleven.

Ramon is docent Havenlogistiek en Douane voor de STC-Group en auteur van het boek ‘Havenlogistiek, over Cargadoor en Expediteur gesproken’. Theorie uit dit boek zal ook nu weer worden gecombineerd met de praktijk en de actualiteit. Chris van der Deijl is Community Manager bij RPPC en zal de cursusdelen begeleiden en contact houden met de cursisten tijdens de uitzending. 


Thema's

Hoe werken de activiteiten van logistiek dienstverleners door in een supplychain? Hoe werken absurde tarieven voor zee-en luchtvracht door in de logistiek? Welke risico’s kan je verwachten bij de douaneformaliteiten? Welke bedreigingen ontstaan er voor middelgrote of kleinere logistiek dienstverleners?

Deze vragen worden allemaal behandeld tijdens de Online Crash Course 'Havenlogistiek'. Nuttig voor je nieuwe medewerkers, maar ook leuk voor de ervaren havencollega's die weer hun kennis willen bijschaven. 


cursusdelen

Deze cursus wordt verdeeld over vier bijeenkomsten:

 • Vrijdag 11 maart
  Gevolgen van hoge tarieven en een gebrek aan capaciteit

  Er wordt veel gesproken over de recente explosieve groei van tarieven voor zee- en luchtvracht. Ook is er een gebrek aan capaciteit aan personeel, ruimte in de haven en aan boord van schepen of vliegtuigen. Enorme vertragingen waren orde van de dag en veel vracht kon niet geladen worden. Grote ondernemingen zochten alternatieven voor hun logistieke activiteiten, buiten de gevestigde orde om. Tegelijkertijd was 2021 ondanks Corona een recordjaar voor de Rotterdamse Haven die meer dan 15 miljoen teu had ontvangen. Rederijen en verladers hadden record omzetten. Was het een succesjaar of was het een rampjaar? Misschien wel een keerpunt voor de hedendaagse logistiek.

  In deze aflevering wordt gekeken naar de gevolgen voor de logistiek. Wie profiteert er het meeste van, of wie heeft er het meeste last van.
  Gastdocent: Pascal Lammerts van Bueren, Global Director Operations at Lubbers Global Freight

 • Vrijdag 25 maart
  Taken en functies van de Douane in de transportketen
 • Vrijdag 8 april
  Efficiëntie door innovatief denken en werken

Getuigschrift

Iedere deelnemer ontvangt een getuigschrift (bij deelname aan minimaal 3 bijeenkomsten).


Wat kost het?

Deelname is gratis voor RPPC-leden. Je kan via het aanmeldformulier het boek Havenlogistiek bestellen voor € 46,50-. We adviseren je om het boek te bestellen, maar het is niet verplicht. 

Niet-leden kunnen ook deelnemen aan deze Crash Course. Kosten zijn € 95,- exclusief het boek Havenlogistiek. Het maakt geen verschil of je dan aan 1 of aan 4 cursusdelen deelneemt.


Gezellige afsluiting

Het laatste cursusdeel op vrijdag 8 april sluiten we gezamenlijk af in de Maasvlakte zaal van EIC Mainport Rotterdam. Hier kunnen de curisten elkaar ontmoeten, worden de getuigschriften uitgedeeld en organiseren we een leuke pubquiz waarin we alle onderwerpen nog even bespreken. We verwachten dit laatste deel ook online uit te zenden, voor de deelnemers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. 


Hoe werkt het?

Voor aanvang ontvang je een mail met daarin een link die toegang geeft tot deze interactieve online bijeenkomst. We maken hiervoor gebruik van Zoom Webinars.

De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...
De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...