HERO-Crash Course

Crash Course 2024 - Internationale havenlogistiek

2024-04-05T15:30:00 2024-04-05T16:30:00
Online

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE ROTTERDAMSE HAVEN

RPPC presenteert samen met Ramon van Hal de vijfde serie ‘Crash Course Havenlogistiek’. Vanaf 1 maart 2024, om de week op vrijdagmiddag van 15.30 – 16.30. Online en live vanuit de RPPC studio in de Waalhaven. De laatste aflevering wordt vanaf een speciale locatie gepresenteerd waar jullie bij aanwezig kunnen zijn.

De Crash Course Havenlogistiek is informatief en interactief, gaat over relevante- en actuele logistieke onderwerpen uit de Rotterdamse haven, ondersteund door vakspecialisten uit het bedrijfsleven.


VOOR WIE IS HET?

Voor iedereen met interesse voor havenlogistiek, er direct- of indirect werkzaam is en met veel of weinig ervaring.  Het maakt niet uit of je bij de receptie, administratie, facilitair, verkoop, marketing, juridisch, HR, inkoop of IT werkt!

Het begrijpen van de basisprincipes van havenlogistiek geeft medewerkers een breder beeld van hoe het bedrijf opereert, hierdoor kunnen collega's op andere afdelingen effectiever samenwerken. Verder kan het helpen beter te communiceren met klanten of eerder identificeren waar mogelijke problemen of logistieke uitdagingen liggen.

Zelfs ervaren havenmedewerkers kunnen profiteren van een opfriscursus en nieuwe inzichten opdoen in de recente ontwikkelingen in havenlogistiek. Maar ook professionals in de supply chain die niet direct in de havenindustrie werken, kunnen profiteren van inzichten in de impact van havenlogistiek op de bredere supply chain.


CURSUSDELEN

Deze cursus wordt verdeeld over vier (online) bijeenkomsten:

 • Vrijdag 1 maart - 15:30
  Havendienstverlening

  In deze eerste aflevering werd ingegaan op de verschillende dienstverleners en de autoriteiten die zorgen voor een goede en veilige afhandeling van schepen en hun lading. Gastspreker: Bastiaan Ruitenga (KRVE Rotterdam Boatmen)

  Bekijk deze aflevering terug op ons YouTube kanaal!

 • Vrijdag 15 maart - 15:30
  Goederen en data

  Deze aflevering van de Crash Course ging over de maritieme supply chain, logistieke havenfuncties en de digitale informatiestroom. Gastspreker: Charlotte Janssen (Jong Haventalent 2024 en Business Manager bij Portbase)

  Bekijk deze aflevering terug op ons YouTube kanaal!

 • Vrijdag 5 april - 15:30
  Internationale havenlogistiek

  Ongeveer driekwart van de lading die in de haven aankomt gaat verder Europa in of wordt hier in modaliteiten geladen die ze naar andere mondiale bestemmingen brengt. Rotterdam heeft vanwege haar unieke ligging een goede aansluiting op de zee, de rivieren, het spoor en het wegennet en zelfs vliegvelden zijn dichtbij. De infrastructuur is uitstekend en up-to-date. Er is voldoende capaciteit om alle goederen te kunnen afhandelen. Dit alles maakt de Rotterdamse haven een belangrijke logistieke hotspot.


  Maar elke haven of hotspot is anders. Er kunnen grote verschillen zijn in voorzieningen, de mate van handwerk of automatisering en het type product. Niet elke modaliteit kan overal komen en er moeten keuzes worden gemaakt voor de beste logistieke oplossingen. Transittijd, kosten en duurzaamheid zijn drie elementen die ook hierop invloed hebben.

  In deze aflevering gaan wij in op de rol van Rotterdam als ‘gateway’ binnen de Europese logistiek en daarbuiten. De verschillende modaliteiten en hoe deze kunnen worden gebruikt voor een efficiënte transportketen.   

  Gastspreker: NTB
 • Vrijdag 19 april
  Duurzaamheid en energietransitie voor de logistiek

  In deze laatste aflevering gaan wij tijdens de live uitzending met specialisten en het publiek hierover in gesprek. Jullie ervaringen en meningen zijn belangrijk. Wat zijn de plannen of wat hebben jullie al gedaan, zowel intern als extern?

  Gastsprekers: NTB

GETUIGSCHRIFT

Iedere deelnemer ontvangt een getuigschrift (bij deelname aan minimaal 3 bijeenkomsten).


GRATIS TOEGANG VOOR IEDEREEN!

Ja, je leest het goed! Deze cursus is GRATIS voor al onze leden én voor niet-leden. We geloven in het delen van kennis en het bevorderen van groei binnen onze gemeenschap. Let op: De laatste aflevering kunnen alleen leden van RPPC fysiek bijwonen. Niet-leden kunnen de laatste sessie wel digitaal volgen.

Je kan via het aanmeldformulier het boek Havenlogistiek bestellen voor € 42,60 (ex. verzendkosten). We adviseren je om het boek te bestellen, maar het is niet verplicht. 


GEZELLIGE AFSLUITING

Het laatste cursusdeel wordt op vrijdag 19 april gezamenlijk afgesloten. Hier kunnen de cursisten elkaar ontmoeten, worden de getuigschriften uitgedeeld en organiseren we een leuke pubquiz waarin we alle onderwerpen nog eens de revue laten passeren. Dit laatste deel wordt ook online uitgezonden, voor de deelnemers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn.

De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...
De rolspecifieke tekst informatie wordt geladen...