TEUbooker-Frans-Swarttouw

TEUbooker is een online platform voor het boeken van containertransporten via de weg, spoor en binnenvaart. 

Containers online boeken van de haven naar het achterland 

TEUbooker is een online platform voor het boeken van containertransporten via de weg, spoor en binnenvaart. Het jonge bedrijf is eind 2016 gestart met een oplossing voor het synchromodaal uitwisselen van containers binnen de haven van Rotterdam. Een diverse groep rederijen, terminals, rail operators en expediteurs maakt gebruik van het platform. Sinds de start heeft TEUbooker ruim 25.000 containers uitgewisseld binnen de haven. Begin volgend jaar slaat het bedrijf haar vleugels uit naar het achterland en gaat zij de zeehaven Rotterdam verbinden met het uitgebreide netwerk aan inland bestemmingen.

Directeur Frans Swarttouw van TEUbooker nodigde de RPPC uit voor een kop koffie. Na zijn studie is hij aan de slag gegaan bij het Rotterdamse bedrijf Argos Oil waar zijn liefde voor de haven is ontstaan. In 2011 heeft Frans het Marketingbureau ‘Getting the Market’ opgericht gespecialiseerd in haven, transport en logistiek. Veel van de klanten zijn actief in de containerlogistiek. Het verbaasde Frans dat het online boeken van containertransporten nog in de kinderschoenen stond.

Na lang wikken en wegen besloot hij de handschoen op te pakken en richtte TEUbooker op. Hij legt uit: “Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Binnen de containerlogistiek zijn veel partijen actief die allemaal hun eigen belang hebben. In het begin hebben we veel met partijen gesproken om het juiste businessmodel te vinden en het boekingsproces te optimaliseren. Na 2 jaar testen met het uitwisselen van containers tussen terminals in Rotterdam is het tijd voor de volgende stap: het achterland.”

TEUbooker heeft als doel het boeken van containertransporten te vergemakkelijken en wil een bijdrage leveren aan de modal shift. Frans is ervan overtuigd dat boekers elke dag suboptimale beslissingen nemen, omdat men onvoldoende inzicht heeft in de intermodale mogelijkheden. Door samen te werken met inland terminals en operators biedt TEUbooker een centrale plaats waar kleinere boekers eenvoudig hun containers van de zeehaven naar het achterland kunnen boeken.

 “Het succes van een online platform zit juist in samenwerken. Gezamenlijk kan je meer marktimpact maken dan alleen. Gebruikers van TEUbooker kunnen straks via één portal naar vele bestemmingen boeken zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Nijmegen en Basel. Nu moeten ze daarvoor nog met vele individuele partijen schakelen. Het platform biedt ook track & trace en een chatfunctie voor het oplossen van eventuele problemen. Het mooie is dat alle informatie rondom de boeking in één scherm samenkomt. Zo hebben alle betrokkenen maximaal grip op en inzicht in hun containerstromen”, vertelt Frans.

Op dit moment is TEUbooker de achterland functionaliteiten aan het testen met 3 inland terminals. Het bedrijf verwacht begin volgend jaar live te gaan en heeft hoge verwachtingen. Frans besluit: “Partijen die verder van de markt afstaan hebben hulp nodig bij het vinden van de juiste intermodale mogelijkheden. TEUbooker is lid geworden van de RPPC om het merk ook in het achterland op de kaart te zetten. Komend jaar gaan we onder andere mee naar Transport Logistic in München en ook bekijken we de andere netwerkmogelijkheden die de RPPC biedt.”

TEUbooker-RPPC