HERO-Bureau Veritas

Bureau Veritas keurt lading naar ISO-normen

Het lijkt voor buitenstaanders heel simpel: lading komt aan in de haven, wordt gelost, op- of overgeslagen en verdwijnt na verloop van tijd naar het achterland. Dat bij dat hele proces verschillende partijen actief zijn is bekend, maar niet iedereen weet welke organisaties betrokken zijn bij het lossen en verwerken van, in dit geval, droge bulk. Daarom stellen we in deze Dry Bulk-nieuwsbrief twee organisaties voor die ladingstromen nauwgezet volgen: DCMR en, in deze tekst, Bureau Veritas.

 

“Het is onze taak om op producten die op- of overgeslagen worden en die in de haven aankomen of juist Nederland verlaten, een gewichts- en kwaliteitscontrole uit te voeren.” geeft Aldus Nico van der Linden, Senior Client Coördinator bij Bureau Veritas Commodities Nederland.. Hij is verantwoordelijk voor metalen en mineralen.

Bureau Veritas werkt voor Oil & Petrochemicals, Metals & Minerals en Agri Commodities. Bureau Veritas Nederland bestrijkt een nog bredere reikwijdte, waaronder Marine & Offshore en Industrie & Facilitair.

 


ISO-normen

“Die controles voeren we uit volgens de ISO-normen.” En niet voor niets: verladers willen weten wat de kwaliteit van de betreffende lading is en of het gewicht klopt. “Zeker bij de droge bulk kan water een belangrijke invloed hebben,” geeft Van der Linden aan. “Daarom bepalen we het vochtgehalte van de lading. Bij kolen doen we dat per 10.000 ton, bij ijzererts per 5.000 ton.” Het vochtpercentage kan oplopen tot wel 20%. Van der Linden: “Daar wil de klant natuurlijk niet voor betalen. De hoeveelheid vocht wordt dan in mindering gebracht van het totale gewicht dat je vaststelt.”

Bureau Vertas neemt monsters die qua omvang kunnen oplopen tot 2,5 ton aan monstergoed. “Uiteindelijk gaat dan ongeveer 100 gram naar ons laboratorium voor een nauwkeurige analyse.”

 


Snelle analyses

Deze analyse kan overigens snel uitgevoerd worden. “Bij kolen is de standaardanalyse binnen twee dagen klaar, dan hebben we vocht, vluchtige stoffen in de as, zwavel en de stookwaarde kunnen analysen. Wil men meer weten, bijvoorbeeld welke metalen zich in de as bevinden, dan hebben we het over vijf dagen voor de analyse.” Uiteraard verlopen analyses van verse producten, bijvoorbeeld in de voedselketen, sneller.

Speciale onderzoeken vinden plaats als het gaat om producten waarvoor mogelijk sanctiebepalingen gelden. “Bij kolen kunnen we bijvoorbeeld petrografisch onderzoek doen en zo de herkomst van de lading vaststellen.” 

 

Bureau Vertas werkt bij de keuringen niet alleen volgens de ISO-normen maar hanteert ook een Code of Ethics, die heeft betrekking op integriteit, anti-corruptie, compliance en CSR (corporate en social responsibility).  Daarnaast hecht de organisatie veel waarde aan veiligheid. “Zodra een werknemer vindt dat een proces met deze principes conflicteert kan de activiteit worden stilgelegd. Dan moet hij of zij de leidinggevende op de hoogte brengen en die laat het voorval of de situatie onderzoeken.”

 


Stuurmansopleiding

Dat brengt de vraag op de achtergrond van de keurmeesters. Hoe groei je in dit werk? “Ik kan alleen voor mijzelf spreken,” geeft Van der Linden aan. Hij volgde zelf de stuurmansopleiding, voer vijf jaar op de grote vaart en rolde vervolgens in het vak. “Het opmeten van schepen en hun lading kan een stuurman als geen ander, dus dat maakte mijn overstap eenvoudiger.”

 


Nieuwe energiedragers

Hoe vertalen ontwikkelingen in de wereldwijde economie zich naar het inspectiewerk, vragen we Van der Linden. “Je ziet natuurlijk dat de overslag van traditionele energiekolen afneemt, maar de staalkolen blijven nog wel even. Dit ondanks de verwachte inzet van waterstof bij de productie van staal. Aan de andere kant vallen ook renewables beslist onder droge bulk. Energie opwekken uit wat voorheen als afval werd beschouwd wint aan belang. Daar spelen wij dus bij onze keuringen al  op in. Dat doen we  al langer bij onder meer het toetsen van verschillende soorten gerecyclede materialen die in de haven worden geladen of gelost, zoals biomassa, en plastics.”

thumbnail bureau veritas