Voor Bonn & Mees is het hijsen van zware en grote objecten dagelijkse kost. Voor ons, als havenfans, blijft het echter bijzonder. Verleden week stonden de drie matadoren van de hijsspecialist weer paraat in de Waalhaven. Hier lag het zware ladingschip ‘Sun Shine’ afgemeerd na een lange reis vanuit China, met aan boord elf casco’s van nog af te bouwen binnenvaartschepen. Gedurende 3 dagen zijn de casco’s stuk voor stuk met de grootste precisie gelift en te water gelaten.
Het transport van de casco’s is geregeld door RensenDriessen. Dit Sliedrechtse bedrijf richt zich voornamelijk op de verkoop, aankoop en verhuur van binnenvaartschepen. Een in het oog springend casco is ‘CS882’. Deze wordt de komende maanden afgebouwd en na de zomer gedoopt als de waterstof-elektrische Ms Antonie. Het allereerste nieuwbouw binnenvaartschip ter wereld dat waterstofaangedreven gaat varen. Het schip is de komende maanden in goede handen bij scheepsbouwer Concordia Damen in Werkendam.
Zero-emissie binnenvaart
Ms Antonie, van binnenvaartondernemer Harm Lenten, staat beter bekend als het Waterstof-Elektrisch Vrachtschip Antonie (WEVA). Het schip krijgt een baanbrekende brandstofcelvoortstuwing aan boord. In het voorschip komt de waterstofinstallatie met brandstofcel, opslagcontainers en accupakket. Door gebruik te maken van groene waterstof wordt aan boord elektriciteit opgewekt. Deze wordt vervolgens in accu's opgeslagen. Zo vaart het schip volledig emissievrij en stil door Nederland. Deze technologie is volledig nieuw voor de Nederlandse binnenvaart.
Integratie industrie & transport
In opdracht van binnenvaartcoöperatie NPRC vervoert Ms Antonie straks zout voor Nobian van de Eemshaven naar de Botlek in Rotterdam. Hier maakt de chemicaliënproducent van het zout chloor met als bijproduct waterstof. Deze wordt met behulp van windenergie, middels elektrolyse, omgezet in groene waterstof. En dit dient straks als brandstof voor Ms Antonie. Een bijzondere integratie van industrie en logistiek waarbij een bijproduct van een productieproces helpt bij het verduurzamen van transport. Hiermee ontstaat een opvallende circulaire keten.