De Rotterdam Offshore Community, het Rotterdamse netwerk voor bedrijven in de offshore-industrie, bracht op donderdag 22 februari een bezoek aan de werf van Hollandia Offshore waar transformator substations voor windparken worden gebouwd.

Het transformatorstation is hét centrale element van een offshore windpark. Het bevindt zich tussen de windmolens op zee en is via een kabel verbonden met verschillende rijen (strings) windmolens in het park. De door de windmolens opgewekte wisselstroom wordt in het transformatorstation omgezet naar gelijkstroom en via een exportkabel naar de kust getransporteerd. Hollandia Offshore legt op de werf de laatste hand aan de substations voor de windparken Kriegers Flak A, B en E in het Deense deel van de Oostzee. Daarbij werkt het nauw samen met Croonwolter&dros, een in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde bedrijf en vaste partner van Hollandia Offshore.

Eén van de 30 deelnemers was Nick Appel van het bedrijf Qooling: "Leerzaam om te horen hoe het bedrijf volgens de EPCI-methode (Engineering, Procurement, Construction and Installation) werkt. En heel bijzonder om op zo’n bouwwerk rond te lopen waar straks alleen kolkende zee onder te zien is. Een mooie en leerzame ervaring!"

Bekijk ook

Fotoverslag
Interview met Joost Eenhuizen (Port of Rotterdam) over Hollandia Offshore

hollandia-rppc-bedrijfsbezoek